Fullkorn
© iStock

Därför är fullkorn nyttigare än andra korn

Näringsvärdet i korn är störst om skalet inte är borttaget. Det är i skalet som i stort sett alla mättande fibrer finns. Vilka andra hälsovärden fullkorn har kan du läsa om här.

29 oktober 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

Vad är det som gör fullkorn nyttigare än andra spannmålsprodukter?

SVAR: Näringsvärdet i korn är klart störst om skalet inte är borttaget. Det är bl.a. där som fibrerna sitter.

  1. Skal: Innehåller i stort sett alla mättande fibrer.
  2. Aleuronskikt: Innanför skalet finns aleuronskiktet som innehåller essentiella aminosyror och B-vitaminer.
  3. Frövita: Vitt mjöl innehåller i stort sett bara frövitan, som utgör 80 procent av kornets vikt, men som inte bidrar med mer än tomma kalorier, lite protein samt E- och B-vitamin. 
  4. Grodd: Sitter längst in i kornet och innehåller nyttiga fleromättade fettsyror, protein, mineraler samt B- och E-vitaminer. 

Stort vinterpaket till dig

Håll värmen och bli sedd i mörkret för BARA 69:50 kr. Just nu kan du få en löparmössa, handskar, tubscarf, LED-armband och LED-belysning till skon + 2 nummer av Aktiv Träning för ett helt otroligt pris. Du får hela paketet med alla 5 prylar samt 2 nummer av Aktiv Träning för BARA 69:50 kr (+ 29:50 kr i porto). Erbjudandet gäller bara så länge lagret räcker. Läs mycket mer här

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är ditt nästa stora mål?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig