Fullkorn
© iStock

Därför är fullkorn nyttigare än andra korn

Näringsvärdet i korn är störst om skalet inte är borttaget. Det är i skalet som i stort sett alla mättande fibrer finns. Vilka andra hälsovärden fullkorn har kan du läsa om här.

15 juni 2022 av Hans Westhausen Gottlieb

Vad är det som gör fullkorn nyttigare än andra spannmålsprodukter?

SVAR: Näringsvärdet i korn är klart störst om skalet inte är borttaget. Det är bl.a. där som fibrerna sitter.


  1. Skal: Innehåller i stort sett alla mättande fibrer.
  2. Aleuronskikt: Innanför skalet finns aleuronskiktet som innehåller essentiella aminosyror och B-vitaminer.
  3. Frövita: Vitt mjöl innehåller i stort sett bara frövitan, som utgör 80 procent av kornets vikt, men som inte bidrar med mer än tomma kalorier, lite protein samt E- och B-vitamin. 
  4. Grodd: Sitter längst in i kornet och innehåller nyttiga fleromättade fettsyror, protein, mineraler samt B- och E-vitaminer. 

Havregryn smakar gott – och innehåller massor av vitaminer, kolhydrater och nyttiga fettsyror. Här kan du läsa om varför din kropp älskar att börja dagen med havregryn.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken form av gruppträning föredrar du på gymmet?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: