Därför är fisk rena medicinen mot demens

Fisk förebygger hjärt-kärlsjukdom, ledsjukdom, övervikt och fetma. Men fisk har också en annan, mer överraskande och livsviktig funktion för hälsan.

21 mars 2016

I takt med att människan blir allt äldre drabbas allt fler av den farliga hjärnsjukdomen demens.

Som tur är kan man göra en hel del själv för att undvika att bli en siffra i den tråkiga statistiken. Enligt en amerikansk forskningsstudie kan man nämligen minska risken för hjärnsjukdomen Alzheimer, genom att äta fisk en gång i veckan.

Rik på omega-3-fettsyror

Förklaringen är att fisk är rik på omega-3-fettsyror som är hälsosamma för hjärnan. Forskarna var dock oroliga för att de relativt höga kvicksilverhalter som finns i många fiskarter nuförtiden, kunde motverka de nyttiga fettsyrorna. Men också när det gäller den hypotesen blev de positivt överraskade.

I takt med att de äldre försökspersonerna avled så utförde forskarna obduktioner av hjärnan. Mycket riktigt upptäcktes högre kvicksilvernivåer hos de som åt fisk, men man kunde inte se att det hade haft någon negativ effekt på hjärnan. Däremot kunde man se att fiskätarna i mycket mindre omfattning visade tecken på Alzheimer, exempelvis i form av det farliga amyloid-placket som är ett protein vars anhopningar långsamt bryter ned hjärnan.

Kort sagt: om du funderar på vad du ska äta till middag så kan du med fördel köpa hem lite fisk från mataffären – det kommer särskilt din hjärna att uppskatta.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

När på dygnet föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: