Ägg är nyttigt – se varför här
Ägg är NYTTIGT!

Sluta oroa dig för kolesterolet, och gläd dig i stället åt att ägg är rikt på protein av bästa kvalitet och massor av nyttiga ämnen.

© Colourbox

Därför är det bra att äta ägg

I forskarkretsar har man efterhand blivit övertygade om att ägg är helt ofarliga. Ägg innehåller många viktiga näringsämnen och passar perfekt som träningskost.

4 mars 2022 av Martin Kreutzer

Ägg är nyttigt

Vi kan lika gärna börja med att ta hål på myten om att ägg är farligt för ditt kolesterolvärde.

Ägg är nyttiga, entydigt nyttiga och bidrar med massor av nyttigheter. Dessutom är proteinet av så hög kvalitet att man håller sig mätt lång tid efter att ha ätit det.


Ägg är rika på protein av bästa kvalitet

En av äggets största fördelar är dess innehåll av protein, vilket är av bästa kvalitet. Många kommer säkert ihåg Sylvester Stallone, som i filmen Rocky dricker en shake gjord på ägg för att komma i form inför en VM-titelmatch i boxning. Det var faktiskt ingen dum idé och långt ifrån något tomt Hollywoodskvaller.

Ägg innehåller massor av aminosyror som sätter fart på kroppens återhämtning om du äter dem de dagar då du tränar hårt. I det sammanhanget är ägg också ett perfekt alternativ till kött, vilket i allt för stora mängder tros kunna vara cancerframkallande.

Till skillnad från kött finns det nämligen inga undersökningar som visar att det finns någon koppling mellan äggkonsumtion och ökad cancerrisk. Tvärtom visar en annan metaanalys av sambandet mellan ägg och cancer i prostatakörteln att när det gäller japaner, som äter mycket ägg, är risken 30 procent lägre för att man ska drabbas av sjukdomen.

Tillagning av ägg

Det spelar ingen större roll för näringsvärdet hur du tillagar dina ägg. För oavsett om du äter äggen löskokta, hårdkokta, stekta eller som omelett – eller använder ägg i andra maträtter eller bakverk, så får du nytta av alla sunda ämnen som finns i ägg.

T.o.m. råa ägg är okej att äta nuförtiden, eftersom risken för salmonella är så liten nuförtiden att myndigheterna inte längre varnar för att äta råa ägg. Vill du vara helt på den säkra sidan kan det dock fortfarande vara bra att välja pastöriserade ägg i maträtter som innehåller råa ägg.

Är ekologiska ägg sundare?

Både ekologiska ägg, sprättägg och ägg från burhöns är rika på sunda ämnen. Valet av ägg handlar först och främst om etik och behandling av hönsen.

En svensk studie visar dock att ekologiska ägg har ett högre innehåll av en del sunda ämnen, t.ex. B12-vitamin.


Hur många kalorier finns det i ägg?

Det finns ca 138 kalorier per 100 gram ägg – eller ca 83 kalorier i ett medelstort ägg på 60 gram.

Ägg mättar otroligt bra. Men eftersom fettinnehållet är relativt högt, så passar det perfekt att kombinera ägg med magra tillbehör, t.ex. grova grönsaker.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: