Därför är burktomater bättre än färska

Du behöver inte köpa färska tomater för att ta del av effekterna i den röda hälsobomben. Tomater på burk stärker skelettet och förebygger flera cancerformer.

3 mars 2019

Burktomater är en hälsobomb som kan förvaras länge och som minskar risken för cancer. I hälsohänseende är burktomater tom. nästan bättre än den färska varianten och dess kusiner i grönsaksavdelningen.

Förklaringen är att tomaterna värmebehandlas innan de läggs in på burk, och det gör att deras celler sprängs. Det gör att det blir mycket lättare för din kropp att ta upp alla nyttiga antioxidanter som tomater innehåller.

Ett av de ämnen som din kropp lättare kan ta upp från burktomater istället för färska tomater, är den kraftfulla antioxidanten lykopen. Flera studier visar att den minskar risken för prostata-, lung- och magcancer. Dessutom är tomater på burk liksom den färska varianten rik på K-vitamin som stärker skelettet. Flera studier förknippar också tomater med ett friskare hjärta.

Även burktomaternas lillebror, tomatpurén, är en riktig vitaminbomb på burk. Det röda koncentratet är också rik på antioxidanter som bl.a. stärker immunförsvaret. Men du får också en del E-vitamin och C-vitamin från purén, vilket också stärker immunförsvaret.

Om du nu efter att ha läst denna artikel bestämmer dig för att börja frossa i den nyttiga burkmaten, bör du vara uppmärksam på att använda upp hela burken på en gång. Efter att burken öppnats förlorar purén nämligen snabbt sina näringsämnen, och du går därför miste om en hel del vitaminer om du använder samma konservburk i flera dagar.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: