Pizza
© Thomas Dahl

Ät en (lite nyttigare) pizzaslice

Pizza har rykte om sig att vara en kaloribomb, men så behöver det inte alltid vara. Här får du sex recept med ett lite nyttigare innehåll som är bra för hälsan utan att det går ut över den goda smaken för det. Ät ett par pizzabitar och en god sallad efter träningen – sedan kan du slappa i tevesoffan med gott samvete.

16 januari 2019 av Anders Kamark

Vilken pizza är din favorit? 

Innan du väljer ut din favoritpizza får du här ett recept på en lite nyttigare pizzabotten med tomatsås. Smaklig måltid.

Recept på fullkorns­pizzabotten

(till 1 pizzabotten, ca 35 cm i diameter)

Ingredienser:

10 g jäst
1,75 dl vatten
1 tsk salt
0,5 tsk socker
3 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk olivolja


Gör så här:

  • Blanda fingerljummet vatten med jäst, socker och olivolja. 
  • Blanda i mjöl efter att jästen är upplöst. Knåda degen ordentligt tills den blir blank och smidig, i ca 10 min. 
  • Tillsätt salt och knåda degen i ytterligare 2–3 min. 
  • Det underlättar självklart om du har en matberedare till det här jobbet.
  • Låt degen jäsa i en timme, och platta därefter ut den till en fin pizzabotten som är ca 2–3 mm tjock.

Recept på tomatsås

Ingredienser:

2 dl krossade tomater
1 tsk paprikapulver
1 msk torkade provencalska kryddor
1 tsk salt och 0,5 tsk peppar


Gör så här:

  • Blanda alla ingredienser i en mixer eller med en stavmixer tills såsen är slät och fin.
Den snabba pizzan
Lätt och läckert © Thomas Dahl

Den snabba pizzan

Med tomatsås, parmaskinka, riven mozzarella, röd paprika och färsk rucola

Ingredienser:

1 pizzabotten (gör ev. degen dagen innan, eller köp en färdig)
1 portion tomatsås
100 g riven mozzarella
100 g parmaskinka i skivor
0,5 röd paprika
1 tsk torkad timjan eller provencalska kryddor
50 g rucola


Gör så här:

  • Bred ut tomatsåsen i ett jämnt lager på pizzabottnen. 
  • Skär parmaskinkan i strimlor (ca 1 cm breda).
  • Skär paprikan i tunna strimlor. 
  • Lägg på mozzarella, skinka, röd paprika och torkad timjan i nämnd ordning ovanpå tomatsåsen, och baka pizzan mitt i ugnen i 225 grader i 15–20 min.
  • Garnera den färdiga pizzan med rucola och servera genast. 

Närings­innehåll per pizza:

Energi: 1574 kcal
Protein: 87,1 g
Fett: 49,3 g
Kolhydrat: 210,5 g
Kostfibrer: 30 g

Den gröna pizzan
© Thomas Dahl

Artikeln fortsätter under prenumerationserbjudandet 

Den gröna pizzan

Med potatis, broccoli, cream cheese, aubergine och färskriven parmesan

Ingredienser:

1 pizzabotten
100 g cream cheese (gärna fettsnål)
50 g potatis
50 g broccoli
en halv aubergine
1 msk färsk hackad rosmarin
50 g nyriven parmesan


Gör så här:

  • Skär auberginen i små tärningar à ca 1 x 1 cm och blanda dem med 1 tsk salt. 
  • Bred ut dem på en ugnsplåt eller ett bakplåtspapper. 
  • Låt dem rinna av i ca 10 min. Häll bort vätskan.
  • Bred ut cream cheese i ett jämnt lager på pizzabottnen. 
  • Skär potatisen i mycket tunna skivor, och fördela skivorna ovanpå osten. 
  • Lägg de torkade auberginetärningarna ovanpå, och riv broccoli över. 
  • Garnera till sist med parmesan och rosmarin. 
  • Baka pizzan mitt i ugnen i 200 grader i 15–20 min. (gärna i en bakplåt med små hål i). 
  • Om du har en pizzasten kan du använda den.

Närings­innehåll per pizza:

Energi: 1418 kcal
Protein: 65,6 g
Fett: 35,1 g
Kolhydrat: 225 g
Kostfibrer: 31,2 g

Pizza med tonfisk
© Thomas Dahl

Tonfiskpizzan

Med tomatsås, tonfisk, oliver, riven mozzarella, färska tomater och inlagd rödlök

Ingredienser:

1 pizzabotten
1 portion tomatsås
100 g riven mozzarella (fettsnål)
100 g tonfisk i vatten
50 g kärnfria svarta oliver
5 körsbärstomater
en halv rödlök
2 msk balsamvinäger
1 msk socker


Gör så här:

  • Skiva rödlöken och vänd ned den i balsamvinäger och socker. 
  • Skär oliverna i mindre bitar.
  • Låt tonfisken rinna av. 
  • Bred ut tomatsåsen jämnt på pizzabottnen. 
  • Fördela mozzarella, tonfisk och till sist oliver på tomatsåsen. 
  • Baka pizzan mitt i ugnen i 225 grader i 15–20 min. (gärna i en bakplåt med små hål i). 
  • Om du har en pizzasten kan du använda den.
  • Skär körsbärstomaterna i klyftor, och garnera pizzan med dem samt den inlagda rödlöken. 
  • Servera genast.

Närings­innehåll per pizza:

Energi: 1510 kcal
Protein: 88,2 g
Fett: 34,5 g
Kolhydrat: 226,9 g
Kostfibrer: 32 g

Den kalorisnåla pizzan
© Thomas Dahl

Den kalorisnåla pizzan

Med blomkålsbotten, kalkon­bröst, avokado, ärtor, spenat och riven mozzarella

Ingredienser – botten (kan också göras med vanlig pizzabotten):

Ett halvt stort blomkålshuvud
1 ägg
1 msk olivolja
1 msk havregryn
1 tsk salt och 0,5 tsk peppar


Ingredienser – fyllning:

1 portion tomatsås
100 g riven mozzarella
100 g tunna kalkonstrimlor
30 g babyspenat
1 avokado
50 g ärtor
1 msk sesamfrö


Gör så här:

  • Kör blomkålen i en matberedare. 
  • Blanda därefter blomkålen med övriga botteningredienser till en klibbig deg. 
  • Bred ut den i ett jämnt lager (ca 3 mm tjockt) på ett bakplåtspapper på en bakplåt. 
  • Grilla bottnen i ugnen i 225 grader i 15 min.
  • Fördela tomatsås, ost, babyspenat, kalkon och sesamfrö i nämnd ordning på pizzabottnen, och fortsätta baka den mitt i ugnen i 225 grader i 15–20 min. 
  • Skär avokadon i strimlor och lägg ut dem och ärtorna på pizzan när den är färdigbakad i ugnen.

Närings­innehåll per pizza:

Energi: 1080 kcal
Protein: 72,4 g
Fett: 69,4 g
Kolhydrat: 54,1 g
Kostfibrer: 21,3 g

Den fiberrika pizzan
© Thomas Dahl

Den fiberrika pizzan

Med kycklingstrimlor, sojabönor, majs och riven mozzarella

Ingredienser:

1 pizzabotten
1 portion tomatsås
100 g riven mozzarella
50 g majs
50 g finstrimlad lök
50 g kokta sojabönor
150 g kycklingfilé
färsk oregano


Gör så här:

  • Bred ut tomatsåsen i ett jämnt lager på pizzabottnen. 
  • Fördela därefter 4/5 av osten ovanpå tomatsåsen och därefter majs, lök och sojabönor. 
  • Skär kycklingfilén i tunna strimlor, och lägg ut dem överst och strö till sist över det som är kvar av osten. 
  • Baka pizzan mitt i ugnen i 225 grader i 15–20 min. (gärna i en bakplåt med små hål i). 
  • Om du har en pizzasten kan du använda den. 
  • Garnera pizzan med färsk oregano när den är färdigbakad i ugnen.

Närings­innehåll per pizza:

Energi: 1762 kcal
Protein: 99,9 g
Fett: 46,5 g
Kolhydrat: 253 g
Kostfibrer: 35,5 g
Den lyxiga pizzan
© Thomas Dahl

Den lyxiga pizzan

Med soltorkade tomater, buffelmjölksmozzarella, bresaola och kronärtskocka

Ingredienser:

1 pizzabotten
100 g körsbärstomater
50 g soltorkade tomater
100 g buffelmjölksmozzarella
100 g bresaola i skivor
50 g kronärtskocka
50 g riven parmesan
30 g färsk basilika
1 tsk salt och 0,5 tsk peppar


Gör så här:

  • Finhacka körsbärstomaterna och de soltorkade tomaterna, och blanda dem med salt och peppar. 
  • Låt stå i 10 min. och låt dem därefter rinna av i en sil.
  • Fördela därefter de finhackade tomaterna jämnt på pizzabottnen. 
  • Skär kronärtskockan i mindre bitar. 
  • Skär buffelmjölksmozzarellan i skivor, och lägg ut dem ovanpå tomaterna. 
  • Lägg till sist på bresaola och kronärtskocka.
  • Baka pizzan mitt i ugnen i 225 grader i 15–20 min. 
  • Om du har en pizzasten kan du gärna använda den. 
  • Garnera den färdigbakade pizzan med riven parmesan och färsk basilika. 

Närings­innehåll per pizza:

Energi: 1862 kcal
Protein: 108,8 g
Fett: 61,8 g
Kolhydrat: 235,5 g
Kostfibrer: 35 g

Ge din träning en boost!

Just nu kan du få de suveräna bluetooth-hörlurarna Sudio TRE Sport för ett lika suveränt pris tillsammans med Aktiv Träning. Sudio TRE Sport är tillverkade i en exklusiv skandinavisk design. Förutom att ljudet är utmärkt och passformen är perfekt, så är batteritiden hela 9 timmar vid användning, 10 dygn i standby-läge och räckvidden är hela 15 meter. Hörlurarna är dessutom svett- och vattenavvisande, de har röststyrning och musiken kan styras och mobilsamtal kan besvaras utan att du behöver ta upp mobilen ur fickan.

Få Sudio TRE Sport tillsammans med 4 nummer av Aktiv Träning för BARA 179:50 kr (+ 39:50 kr i porto). Du sparar hela 887 kr. Men vänta inte för länge – vi har bara ett begränsat antal. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta intar du proteinkakor och/eller proteindrycker i samband med träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig