© istock

Ägg: Myt eller fakta?

Har frigående höns ute mer plats än höns som går inne, och är det hälsosamt att äta ägg? Vi tar hål på tre myter om ägg och bjuder samtidigt på tre hårda fakta.

14 december 2020 av Martin Kreutzer

Det florerar fortfarande många myter om ägg därute. Därför tar vi härmed hål på tre av myterna och bjuder samtidigt på tre hårda fakta som kanske gör dig lite klokare.

Frigående höns utomhus har mer plats än frigående höns inomhus = Myt!
För båda hönstyperna gäller att det max får finnas nio höns per kvadratmeter. Till skillnad från de som går inne har de som även får gå ute tillgång till utevistelse året runt. 

Kolesterol i ägg kan vara farligt för diabetiker = Fakta!
Forskning har hittat ett samband mellan ett stort intag av ägg och en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, särskilt bland typ 2-diabetiker som därför rekommenderas att hålla sig till maximalt ett ägg om dagen. 

Kolesterol i blodet kan vara farligt för din hälsa = Myt!
Kolesterol är ett livsviktigt ämne som ingår i bildandet av kroppsceller och en del hormoner. Det är bara vid höga kolesterolvärden som det kan vara farligt för blodomloppet.

Bruna ägg är nyttigare än vita = Myt!
Om äggen är bruna eller vita spelar ingen roll för hur nyttiga de är. Det som kan påverka kvaliteten är det foder som hönsen får. 

Det är nyttigt att äta ägg = Fakta!
Ägg innehåller en uppsjö av nyttiga ämnen. För alla andra än typ 2-diabetiker finns det därför tydliga näringsmässiga fördelar med att äta upp till tre ägg om dagen.

Hönsägg är lika nyttiga som vaktelägg = Fakta!
Utifrån en näringsmässig synvinkel är det ingen skillnad på olika sorters ägg. Om de lagts av vaktel, höna eller struts spelar därför i stort sett ingen roll.

Bonusfakta gällande salmonellarisk

I Sverige har, enligt Livsmedelsverket, många års framgångsrikt arbete säkerställt att äggen är fria från salmonella och därför kan användas råa i drinkar och matlagning. Samma gäller för ägg från Norge, Finland och Danmark. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken form av gruppträning föredrar du på gymmet?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: