Yoga
Yoga

Yoga är ingen garanti för att man slipper skador, visar ny amerikansk forskning. 

© iStockphoto

Yoga ger 10 gånger fler skador än man tidigare trott

Den är känd som en av de skonsammaste motionsformerna som finns, men skaderisken är faktiskt större än man hittills trott.

4 juli 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

Yoga är känd som en skonsam motionsform som kan göra underverk för kroppen, men ny forskning visar att yoga faktiskt också kan ligga bakom en del skador.

I en studie från Mercy College New York i USA har forskare följt 345 utövare från två olika amerikanska yogacenter under ett år.

10 gånger högre skadefrekvens

10,7 procent av deltagarna rapporterade om värk som en följd av yogaträningen, och en tredjedel av dessa hade dragit på sig skador som gjorde att de inte kunde utöva yoga och/eller hade symptom som varade i över 3 månader.

”Folk tror att det är en säker aktivitet, men (vår studie visar att) skadefrekvensen är upp till 10 gånger högre än vad som tidigare har rapporterats,” säger professor Marc Campo från Mercy College, som var försöksledare.

”Vi såg också att yoga kan förvärra värk som redan existerar. 21 procent av dem som redan hade skadekänning, hävdade att värken tilltog när de utövade yoga – särskilt när det handlade om muskelskador i överkroppen,” säger försöksledaren.

3 av 4 upplever mindre värk

Det skall dock tilläggas att 74 procent av försökspersonerna upplevde att den värk som de redan hade minskade som en följd av deras yogaträning. Forskarna avråder inte heller någon från att utöva yoga, men man betonar vikten av att yogalärarna diskuterar skaderisken med sina elever.

Vill du veta mer om träning, skador, hälsa, motivation och mycket mer, så ska du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I magasinet får du alla nya rön om träning och inspiration till hur du får ett sundare och mer aktivt liv.

Källa: Journal of Bodywork and Movement Therapies

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

När på dagen föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig