© istock

Vita tänder kräver omsorg

Munhygien handlar självklart också om att hålla munnen fräsch och leendet bländande hela livet. Missfärgningar kan som tur är förebyggas med en kombination av tandborstning och omsorg.

1 juni 2020

Det är i synnerhet sådana saker som påverkar tänderna under lång tid som kan ge fula beläggningar på tänderna. Dricker man kaffe, te eller rödvin varje dag kommer det garanterat att sätta sina spår. Röker man eller äter mycket lakrits kommer också tänderna att bli mer utsatta för fula beläggningar. Rökning missfärgar inte bara tänderna. Tobak ökar också risken för att få tandköttsinflammation; rökare har t.ex. cirka 40 procent lägre halt av C-vitamin i blodplasman. C-vitamin ingår bl.a. i bildandet av skelett, tänder och bindväv.

Drick vatten

Tandemaljens hälsa spelar också en stor roll. Varje gång man tuggar slits tandemaljen och det slitaget kan inte undvikas. Däremot bör man minska på intaget av söta och syrliga drycker som t.ex. läsk och sportdryck. Speciellt läskedryck är ett problem eftersom det både innehåller stora mängder socker och samtidigt en massa syra.

Även om sockerfri läsk naturligvis är bättre än vanlig läsk bör man undvika att dricka t.ex. coca cola light varje dag. För även då blir tänderna utsatta för syraangrepp. Drick i stället vatten, och var uppmärksam på att även andra sockerhaltiga produkter kan skada emaljen. Problemet med socker är att bakterierna på tandytan omvandlar sockret till syra, vilket gradvis löser upp tandemaljen så att risken för att få hål i tänderna ökar.

Stressa av och få fina tänder

Är man stressad blir immunförsvaret nedsatt, vilket innebär att bakterier lättare kan få fäste i munnen. Därmed kan de t.ex. lättare utlösa tandköttsinflammation och parodontit. Stress kan också göra att man blir glömsk och slarvig, så att man glömmer att borsta tänderna eller fuskar med det. Förutom det man själv kan göra kan man självklart alltid besöka tandläkaren och tandhygienisten.

Tandrengöring och kontroll av lagningar kan göra stor skillnad för hälsan. Har tänderna redan blivit missfärgade kan tandläkaren t.ex. bleka dem. Vägen till ett stomatolleende börjar dock inifrån och bygger på egna initiativ.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta brukar du intervallträna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: