Vi använder solkräm på fel sätt i ansiktet

Ny forskning visar att vi inte alls är så bra skyddade som vi tror.

11 juli 2017 av Jesper U. Larsen

Ansiktet är det ställe på kroppen som är mest utsatt för solens strålar – och det område där hudcancer oftast uppstår. Ändå glömmer vi bort viktiga delar av ansiktet när vi använder solkräm, visar en ny brittisk studie.

I studien bad forskare från University of Liverpool 57 män och kvinnor att smörja in sig med solkräm i ansiktet precis som de brukade göra i vanliga fall. Därefter använde forskarna en speciell kamera som avslöjade vilka områden av deltagarnas ansikten som var täckta med solkräm.

Det visade sig att folk i genomsnitt missade att smörja in 9,5 procent av ansiktet – främst omkring ögonen – när de använde solkräm. 13 procent hoppade över ögonlocken, medan 77 procent missade att smörja in området mellan ögonen och näsbenet, skriver tidningen Time.

Så mycket solkräm behöver du

Experterna rekommenderar att vi är mer noggranna att använda solkräm i hela ansiktet och även kompletterar med skydd som solglasögon och solhatt. Om det är risken för att du ska få solkräm i ögonen som gör att du undviker att smörja in dig där, så bör du välja en vattenfast solkräm anpassad för ansiktet.

Tidigare studier har visat att vi generellt smörjer in oss med för lite solkräm på kroppen och därmed långtifrån får det skydd som vi tror att vi får. Smörjer man t.ex. in sig med ett tunt lager med faktor 15, så minskar effekten till ungefär faktor 2. Tumregeln är: 1 kropp = 1 näve solkräm.

Kom också ihåg att skydda dig mot solens skadliga stråler, bl.a. med sportglasögon när du tränar utomhus. Just nu får du ett par sportglasögon från Newline tillsammans med en löparjacka från Craft och 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr. Se erbjudandet här

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Får du i dig de 500 gram frukt och grönt som rekommenderas per dag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig