© Pixabay

Variera träningen med olika aktiviteter

Att vara aktiv innebär mycket mer än bara träning. Det finns ett brett utbud av fritidsaktiviteter som kan klassificeras som både hälsosamma och roliga. Till exempel att cykla, klippa gräsmattan och att dansa med din partner bidrar till att öka hälsan och förbättra ditt sinnestillstånd.

13 januari 2022

Alla aktiviteter har sina unika rörelser för kroppen att utföra. Hur långt du rör kroppen och hur ofta du utför sådana rörelser avgör vilken effekt varje aktivitet har på din hälsa och kondition. Dessutom blir man mentalt påverkad på olika sätt. Till exempel så är det skillnad på hur man känner sig efter att ha dansat 30 minuter med sin partner jämfört med hur man känner sig efter 30 minuters terränglöpning.

Människokroppen är skapt för många olika sorters rörelser och vi kan även träna upp kroppen, för att den ska klara av att utföra rörelser som normalt sett är svårare för kroppen att utföra. Till exempel när man börjar träna yoga och man blir med tiden allt mer rörlig i lederna.

Omväxling förnöjer

Både för kropp och själ är det nyttigt med omväxling. Vi behöver variation av olika slag för att fortsätta utvecklas. Det är inte annorlunda när det gäller fysisk aktivitet, som kan innefatta många olika saker. Till exempel olika upplevelser och aktiviteter i Stockholm eller en annan större ort. Några aktiviteter fungerar även som återhämtning för kroppen, som floating, massage eller spa upplevelser.

En aktivitet som börjar synas allt mer är Poledance och några anledningar till att denna blir mer lockande är för att det trycks fram allt mer varför det är bra träning för kroppen. Den gör kroppen smidigare och bättre i form, och eftersom den kombinerar aerob och anaerob träning, som har visat sig vara hälsosamt.

Poledance i Stockholm, Göteborg och Malmö har ökat kraftigt på senare tid och det dyker upp klasser överallt. Några föredrar att aktivera sig med detta regelbundet, medan andra tycker det är skoj att testa emellanåt med goda vänner eller ensam.

Utmana dig själv

När du söker en annorlunda aktivitet, så passa på att utmana dig själv. Upplevelser är ett växande intresse och i större städer som Stockholm finns ett stort utbud. Så vare sig du bor i närheten eller funderar på en resa dit, så passa på att testa sådant som du annars inte sysselsätter dig med.

Att utmana sig själv eller testa nya saker är mentalt stärkande för alla. Sen är det individuellt vad man anser vara utmanande eller intressant att testa. Det finns flera upplevelser som inte direkt är kopplat till träning, men som kan vara givande på andra sätt. Till exempel att testa bartender för en kväll, matlagningskurs, hoppa fallskärm, florist för en dag och mycket annat.

Låt dig inte hindras av att det är något helt nytt för dig, utan våga stiga utanför din så kallade bekvämlighetszon. Det är ett garanterat sätt att må bra i hela kroppen och hitta nya utmaningar som gynnar både kropp och själ. Varierande aktiviteter är nyttiga eftersom de ger oss olika erfarenheter som utmanar våra kroppar på olika sätt.

Glöm inte bort att ha roligt

Vilken aktivitet eller träning man än väljer att sysselsätta sig med, så ska man inte glömma bort att ha roligt på vägen. Det ska vara något man trivs med och känner sig motiverad att göra. Om aktiviteten börjar kännas mer som en plikt eller press, som försvinner en stor del av den hälsosamma faktorn.

Dagens livsstil skiljer sig mycket från vad den var förr i tiden och människor blir alltmer stillasittande. Därmed kan det vara viktigare att sysselsätta sig på olika sätt. Rör på kroppen på olika sätt samt låt både kropp och knopp få känna av aktivering och utmaning på olika sätt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: