© Pixabay

Varför väljer man att flytta till Västerås?

Visste ni att Västerås är en av dom äldsta städerna som finns i Sverige och med sina cirka 154 602 invånare även den femte största staden i landet?

28 september 2021

Förutom att Västerås ligger vackert belägen intill Mälaren så erbjuder staden även Skandinaviens största inre hamn. Staden expanderar fortfarande och visar sig ha en hög rytm på tillväxten. Med sin gamla stadskärna som centrum har staden ett starkt ökande av ny bebyggelse i närliggande områdena. Lite kul att veta är att staden också är känd för är sina gurkor, dock är staden bra mycket mer än bara själva gurkorna.

Om man väljer att flytta till Västerås så erbjuder staden många olika bostadsområden att välja bland. Ett smidigt sätt att börjar leta boende på är att söka på "lägenheter västerås" för att enklast finna aktörerna just i området och därmed få ett stort utbud över vad staden har att erbjuda.

Mycket att erbjuda den träningsintresserade

Då staden ligger vid Mälaren så erbjuder den otroliga möjligheter för den träningsintresserade. Är man till exempel en person som tycker om att jogga eller powerwalka så finner man många olika möjligheter till just detta då det finns många olika vandringsleder runt om staden. Västerås är även en av Sveriges bästa cykelstäder med sina cirka 37 mil av olika cykelvägar att välja bland. Det är också väldigt populärt att hålla olika idrottsevenemang i staden. Allt från Cheerleading tävlingar till Bodybuilding SM.

Mälaren erbjuder även ett friluftsliv utöver det vanliga med till exempel möjlighet till fiske, bad samt även ett rikligt båtliv i oändligt vacker natur.

Under vinterperioden så erbjuder Mälaren även möjligheten att ta en runda med sina långfärdsskidor eller långfärdsskridskor bland det vackra vinterlandskapet.

Lite av Västerås historia

Staden har även en väldigt spännande historia. Kung Gustav Vasa hade anknytningar till staden då han höll två parlament sessioner i Västerås. Den första handlade om att avskaffa Katolicismen och skedde under året 1527 och några år senare under året 1544 etablerade han den ärftliga monarkin som vi har än idag. En annan Kung som till och med är begravd i Västerås domkyrka är Erik den XIV.

Det första gymnasiet i Sverige grundades i staden under året 1623 och i slutet av 1800-talet så grundades även företaget ABB som än i dag har sitt huvudkontor i Västerås. År 1917 grundades ICA men namnet registrerades inte förrän 1939. Företaget H&M grundades 1947 och hette på den tiden endast Hennes. År 1968 blev det H&M och då först började försäljningen av dam och herrkläder.

Man kan kort och gott påstå att Västerås har en väldigt blandad historia med många viktiga inslag. Om man väljer att bosätta sig i Västerås så har man på så sätt möjlighet att skapa sin egen historia i staden. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta äter du frukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: