Rätt på fötterna
Rätt på fötterna

Vandringskängans hårda sula dämpar stötarna och stabiliserar foten, så att du inte blir allt för trött i fötterna.

© Foto: iStock

Vandringskängor: Allt du behöver veta

Ska man välja kängor eller skor, ska de vara vattentäta eller luftiga och vilket material är egentligen bäst – konstmaterial eller vanligt läder? Allt det och mycket mer kan du få svar på här, där vi hjälper dig att välja rätt utrustning på fötterna inför din nästa vandring ute i naturen.

14 juni 2022 av Lasse Lyhne Konsulent: Knut Korczak, Fjeld & Fritid.

Kan jag inte bara vandra i mina löparskor?

Jo, det kan du självklart göra – i varje fall så länge terrängen är lättframkomlig och ryggsäcken inte är allt för tung. Men lätta, mjuka löpskor är inte gjorda för vandring och drar du iväg på längre turer i tuff och stenig terräng, eller ska du ha packning med dig, kommer löpskorna och även dina vrister och fötter snart ge upp. Vandringsskor och kängor är mycket mer robusta och skyddande än löpskor.

Vandrestøvle, opbygning

Vandringskängans snörningssystem gör att passformen kan finjusteras och tajtas till vid fotleden.

Varför vandringsskor istället för kängor?

När vi säger vandring tänker du kanske främst på kängor. Klassiska bruna läderkängor med höga skaft är nog det som poppar upp först i huvudet när du tänker på vandringsutrustning, men på senare år har det faktiskt utvecklats en lång rad skor också för vandring. Skorna har den fördelen att de är lättare än kängor. Medan en kraftig vandringskänga kan väga 600-700 g, så väger en sko hälften så mycket. Därmed gör du av med mindre energi för varje steg, och du får också bättre kontroll på din benpendling. En tung, hård känga sitter som ett blylod i änden på benet, medan en sko anpassar sig mer efter foten och underlaget.

Av samma anledning ställer skorna också större krav på styrkan i fotleder och fötter, och om du ska gå i mycket ojämn terräng med en tung ryggsäck, är vandringsskor kanske inte det bästa valet.

Vilka typer av vandringsskor finns det?

Approachsko 

Den lättaste, mest neutrala sko du kan få tag på i friluftsbutikerna, är approachskon – en plattsulad, mjuk sko utan särskilt mycket stöd. Skon är förstärkt längs hela kanten av ovandelen, och sulan är gjord av ett mjukt och klibbigt gummi. Skon används t.ex. för mycket teknisk vandring, scrambling, där man både går och klättrar.

Trailsko

Ska du inte klättra, utan gå raskt längs relativt lättillgängliga leder, så kan en så kallad trailsko vara ett bra val. Skon påminner en hel del om de modeller som traillöpare använder i tuff terräng, och har många liknande kvaliteter. Skon är således både lätt, luftig och välsittande. Sulan är fastare än i en löpsko för att den ska styra foten bättre och skydda mot stenar.

Vandrarsko

Ska du ut på en dagstur i lätt terräng, så är vanliga vandringsskor bäst. Det är en modell som lämpar sig bra för enkla turer. Skorna kännetecknas av en bred framfot, en gedigen ovandel som med rätt skötsel håller i åratal, samt en gedigen och hård sula. Det är en allsidig sko som passar bra till de flesta – inte allt för tekniska – turer.

Bör mina vandringsskor bestå av läder eller konstmaterial?

Läder är det vanligaste valet, och den typen av känga eller sko har också många fördelar. För det första är den i mångas ögon riktigt snygg. Den är också mycket slitstark, och med rätt skötsel kan en vandringssko eller vandringskänga i skinn hålla hela livet. Läder kan också vara rätt vattentätt. Däremot torkar det långsamt om det blir blött. En läderkänga är också tyngre än en känga i konstmaterial, och inte heller lika luftig. Samtidigt är den dyrare än motsvarande modell i konstmaterial.

Bör vandringsskorna/kängorna ha goretex eller inte?

Det beror på vad du ska använda dem till. Ska du gå i blöt terräng eller vandra i Skottland, västra delen av svenska fjällen eller i andra områden där risken för regn är stor, kan en vattentät känga vara ett bra val. Vattentätheten har dock ett par mindre bra effekter. Vandringskängor eller skor med goretex eller liknande membran är dyrare, tyngre, varmare och tätare. De är därför inte det bästa valet när det är varmt ute. En läderkänga eller lädersko kan vara en bra kompromiss. Om kängan har behandlats med vax eller fett, blir den faktiskt både vattentät samtidigt som foten kan andas. Om det är riktig varmt är dock en luftig sko i polyestermesh att föredra.

Varför vandringskängor istället för skor?

Kängor är oftast det bästa valet när man ska ut och vandra i naturen. Kängor har också ett brett användningsområde. Det höga skaftet ger ofta bättre vattentäthet och mer värme. Dessutom ger skaftet bra stöd för fotleden. Det är en stor fördel om man går i mycket ojämn terräng eller har en tung ryggsäck på ryggen. Trampar du snett ger skaftet stadga för fotleden, så att du inte vrickar dig. Kängans sula är ofta också mer vridstyv än den som sitter på en vandringssko. Det ger bättre stabilitet på mycket ojämna underlag, där den styva sulan styr steget säkert över stenar, rötter och klippblock, samtidigt som den hårda dämpningen skyddar fötterna mot de kraftiga stötar som man utsätts för när man bär på en tung ryggsäck.

Vilka typer av kängor finns det?

Lättviktskängor

Den lättaste typen i kängkategorin är en så kallad lättviktskänga. Det är i grunden en sko förklädd till känga. Den är lätt och flexibel och har många av de kvaliteter som en sko har. Det innebär mjuk dämpning, smidig sula och bra ventilation. Skaftet ger inget stöd för fotleden, utan bidrar främst till att stenar och vatten inte kan komma in i kängan.

Vandringskängor

Den klassiska vandringskängan består av en robust ovandel i läder eller konstmaterial försedd med en vridstyv sula som ger stabilitet och skyddar fötterna mot t.ex. stenar. Vandringskängor finns i olika hårdheter och delas ofta in i olika kategorier (A till C) där C är de kraftigaste och mest robusta modellerna. Kraftiga kängor passar bra i tuff terräng.

Fjällkängor

Om du ska vandra i fjällen eller utmana dig själv i riktigt tuff alpin terräng på över 6 000 meters höjd över havet, så behövs ett par fjällkängor. Det är en modell som utmärker sig med högt skaft, bra vridstyvhet och massor av värme. Kängorna har ett hårt ytterskal och en mjuk, fodrad innersko som håller fötterna varma – även när det är ned mot 30 minusgrader.

Vilka andra prylar behöver jag ha?

Strumpor

Strumporna är viktiga för komforten under vandringsturen. Ett par bra, tunna yllestrumpor är det bästa valet. Ull värmer och luktar inte och har dessutom den fördelen att den suger upp svett, så att fötterna inte glider runt som de kan göra i nylonstrumpor. De bästa yllestrumporna är figursydda och försedda med dämpningszoner för att minska risken för skavsår. Om det är blött och du saknar vattentäta kängor, kan du använda ett par vattentäta strumpor istället. De håller fötterna torra och varma även om skorna eller kängorna är luftiga.

Damasker

En kraftig och hög damask, eller gaiter, kan fästas på skon eller kängan så att vatten och smuts inte kan komma in uppifrån. Det finns damasker i olika längder och tjocklekar.

Tvättmetoder

Vandringsskor och vandringskängor behöver vårdas. Det förlänger hållbarheten och gynnar också funktionaliteten.

  • Vandringsskor och kängor i konstmaterial rengörs med tvål och vatten och en mjuk borste om de är nedsmutsade.

  • Vandringskängor och skor med goretexmembran rengörs på samma sätt som här ovan, och impregneras dessutom med impregneringsspray.

  • Vandringsskor och kängor i läder borstas och rengörs med så lite vatten som möjligt. De lufttorkas i rumstemperatur och behandlas med vax. Det håller lädret smidigt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: