Blueberry muffins

Undvik kakor och godis på jobbet

Man kan spara in massor av kalorier om man tänker sig för lite extra på jobbet. Arbetsplatsen kan nämligen bli till en kalorifälla när mötesfikat, läskedryckerna, kaffet och tårtan från kollegorna dukas fram på bordet.

11 juli 2019 av Martin Kreutzer

Börja dagen med en stadig måltid Undersökningar visar att aptitregleringen fungerar bäst om man äter något kraftigt redan till frukost. Därför är det klokt att börja dagen med en tallrik havregrynsgröt eller något annat mättande. Det är viktigt att inte glömma bort frukosten, eftersom en stadig måltid på morgonen gör det lättare att motstå alla frestelser.

Skapa en fristad

Har du möjlighet att påverka hur det ska se ut på arbetsplatsen så göm undan godisskålarna och kakfaten. Det är mycket lättare att stå emot frestelserna när det inte står några godsaker framme. Brukar ni samlas på eftermiddagarna och fika, med bullar och kakor, så bör du överväga att ta med egen frukt eller be arbetsgivaren komplettera kaffet med en fruktkorg. Om du vill vara social och slippa hålla dig undan tills tårtan är slut, så be kollegan att köpa med ett grovt bröd från konditoriet.

Förbered dig på hemmaplan

Ska du undgå kalorifällorna på jobbet är det en mycket bra idé att ta med några kalorisnåla alternativ hemifrån. Det gör att du slipper sitta och våndas när godisskålen eller kakfatet ställs fram på mötesbordet. Ta till exempel med några frukter och eventuellt ett russinpaket eller någon annan slags torkad frukt.

Drick vatten

Om du ofta brukar hälla i dig flytande kalorier i form av mjölk (naturellt eller i kaffet), läsk, juice med mera, kan du må bra av att släcka törsten med vatten. Reservera de andra dryckerna till speciella tillfällen att användas som njutningsmedel och då i måttliga mängder. På så sätt undviker du många av de dolda kalorierna du kan få i dig när du behöver släcka törsten.

Berätta!

Är det svårt att motstå frestelsen när arbetskollegorna bjuder på godis, fikabröd eller andra läckerheter, så bör du berätta om ditt projekt och be dem att ställa upp för dig. Det fungerar precis som när man ska sluta röka: projektet blir mycket lättare att genomföra om man slipper kollegornas eller vännernas cigarettrök.

Håll blodsockret stabilt under hela dagen

De frestelser som man utan problem kan motstå en timme efter lunchen, kan nästan vara omöjliga att tacka nej till 2–3 timmar senare. Orsaken är att blodsockret då är på väg ned, vilket i sin tur gör att sötsuget ökar. Det bästa skyddet är att stabilisera blodsockret genom att äta ofta. Som en tumregel bör man planera in en måltid var tredje timme. Och varje måltid bör också vara så pass omfattande att den mättar fram till nästa måltid. Det viktigaste mellanmålet blir alltså det på eftermiddagen, eftersom det ska överlappa de sex timmar som kan gå mellan lunch och middag.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: