© Colourbox

Undvik eld och rök

Här är tips på vad man kan göra för att undvika sådana besvär. Spraya möbler och skor utomhus Behöver skorna eller skinnsoffan impregneras så är det en bra idé att hålla till utomhus. Många sprayburkar innehåller höga koncentrationer av kemikalier och drivgas. Drivgasen får sprayen att finfördelas, vilket dessvärre också gör att man lätt andas in kemiska partiklar. Följ anvisningen på sprayburken och undvik överdosering. Undvik eld och rök

20 maj 2010

Här är tips på vad man kan göra för att undvika sådana besvär.

Spraya möbler och skor utomhus

Behöver skorna eller skinnsoffan impregneras så är det en bra idé att hålla till utomhus. Många sprayburkar innehåller höga koncentrationer av kemikalier och drivgas. Drivgasen får sprayen att finfördelas, vilket dessvärre också gör att man lätt andas in kemiska partiklar. Följ anvisningen på sprayburken och undvik överdosering.

Undvik eld och rök

Stearinljus är ett av de största hoten mot en god inomhusmiljö. Förutom att väggarna blir nedsotade så gör levande ljus också att det bildas partiklar och gaser som kan irritera både luftvägar och slemhinnor. Använd därför levande ljus sparsamt och skippa doftljusen helt. Även rökelse, eldning i kaminer och tobaksrök försämrar inomhusmiljön.

Stäng av all elektronisk utrustning efter användning

När elektriska apparater blir varma så avger de kemikalier i luften. Ju mindre utrymmet är, och ju närmare du sitter teveapparaten, desto fler skadliga partiklar andas du in. Stäng därför av teveapparaten helt i stället för att sätta den i standbyläge när du tittat färdigt. Det ger dessutom en lägre elräkning.

Fem tecken på dålig inomhusmiljö

  1. Unken lukt

  2. Kondens på insidan av fönstren

  3. Damm och smuts på golv och möbler

  4. Sot eller mögelsvamp på väggarna

  5. Kalla, fuktiga väggar

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Påverkar sommarträningen din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: