Tre bra val som gör att du lever sju år längre

Se hur du – rätt enkelt – kan få sju levnadsår till.

16 augusti 2017 av Jesper U. Larsen

Om du vill leva längre så bör du följa tre gyllene regler: Du bör undvika att röka, du bör undvika övervikt och du bör bara dricka alkohol i måttliga mängder. Då kan du nämligen se fram emot att leva hela sju år längre än genomsnittet. Det visar en ny studie.

Forskarna analyserade data från mer än 14 000 amerikaner, som varannat år hade låtit undersöka sin hälsa och livsstil.

Pigga och rörliga

Generellt sett kunde kvinnorna i studien se fram emot att bli knappt 82 år och männen knappt 78 år. Men de personer som aldrig hade rökt och hade ett BMI under 30, levde 4–5 år längre. Gruppen som dessutom hade en måttlig alkoholförbrukning, levde i genomsnitt sju år längre.

De extra levnadsåren var dessutom i hög grad fysiskt bra år, då personerna var relativt pigga och rörliga.

Realistiska mål

Forskarna menar att det är tre mycket uppnåeliga mål. Ett BMI under 30 innebär bara att man håller sig utanför fetma-kategorierne (BMI på 25–30 kategoriseras som övervikt), medan en måttlig alkoholförbrukning innebär högst 14 standardglas i veckan för män och sju för kvinnor.

– En måttligt sund livsstil är fullt tillräckligt för att man ska kunna se hälsoeffekterna. Att undvika fetma, att inte röka och bara dricka alkohol i måttliga mängder är inget orealistiskt mål, säger Mikko Myrskylä, från tyska Max Planck-institutet, som bland annat har varit med och gjort studien.

Vill du veta mer om träning, skador, hälsa, motivation och mycket mer, så ska du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I magasinet får du alla nya rön om träning och inspiration till hur du får ett sundare och mer aktivt liv.

Källa: Health Affairs 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många motionslopp siktar du på att delta i under det här året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig