Stress-test – är du stressad? Testa dig själv här.
Är du stressad?

Obeslutsamhet och dålig kontroll är några symptom på stress. Gör vårt stress-test och se om du lider av stress.

Stress-test: Är jag stressad?

Der är skillnad på att vara stressad, eller att bara ha lite för mycket att göra eller vara bekymrad under en period. Gör vårt stress-test helt gratis och se om du har några begynnande symptom på stress – eller om du kanske redan är stressad.

Vägledande stress-test online

Vårt stress-test kan ge dig en fingervisning om ditt aktuella tillstånd, och ge dig tips om hur du själv kan förebygga och hantera stress.

Stress-testet visar ett antal olika symptom på stress – och hur mycket du påverkas av varje stress-symptom.

Stress-testet kan användas för reflektion, dialog och handling. Tänk dock på att vårt stress-test endast är vägledande och inget alternativ till att gå till läkare. Rådfråga alltid din läkare om dina stress-symptom och dina problem om du är det minsta tveksam huruvida du är på väg att utveckla stress eller om du redan har drabbats av stress.


BÖRJA TESTET HÄR

Vad är stress?

Stress är ett tillstånd som oftast uppstår under situationer då man ställs inför stora utmaningar i arbets- eller privatlivet.

Ofta pratar man om kortvarig resp. långvarig stress. Den kortvariga stressen är inte skadlig, men långvarig stress kan leda till allvarlig sjukdom.


Kortvarig stress

Det är helt naturligt att känna stress under korta perioder.

Vid kortvarig stress kan man ofta uppleva att man blir mer skärpt och har lättare för att prestera sitt bästa.

Kortvarig stress uppstår t.ex. när man ska göra ett viktigt prov, om man ligger i konflikt med någon eller om man jobbar mot deadlines.

Som tidigare nämnt är kortvarig stress inte skadligt, men det kan bli skadligt om kroppen inte hinner med att återuppbygga sig när en utmaning är avklarad. Om kroppen inte får vila är risken stor att stresstillståndet utvecklas till långvarig stress.


Långvarig stress

Långvarig stress beror på en obalans mellan de utmaningar man utsätts för och de möjligheter man har att hantera dem på bästa sätt.

Oftast uppstår långvarig stress när problemen hopar sig. Om man t.ex. upplever en stor press på jobbet, om det uppstår något allvarligt i privatlivet eller om man känner att man inte har tid för fritid.

Risken för att utveckla sjukdomar som depression, hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes ökar om man utsätts för långvarig stress.


Stress-symptom

Det finns flera olika symptom på stress – här är de fem vanligaste symptomen på stress.

  • Stress ger hubudvärk
  • Stress påverkar din vikt
  • Stress ger magbesvär
  • Stress påverkar din personlighet
  • Stress ger sömnproblem


Sänk din stressnivå

På kort sikt kan man mycket väl lyckas sänka sin stressnivå. Återigen är det dock viktigt att säga att man bör uppsöka läkare om man lider av långvarig stress.

  • Ta några djupa andetag ända ner i magen.
  • Ge dina närmaste en kram – kroppskontakt sänker blodtrycket och höjer humöret.
  • Få frisk luft – det aktiverar det parasympatiska nervsystemet som hjälper till att sänka stressnivån.
  • Skratta bort stressen – skratt och glädje utsöndrar endorfiner i kroppen som gör att man kan koppla av.
  • Lyssna på avkopplande musik – det sänker pulsen och blodtrycket så att stressnivån sjunker.

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.


I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr. i porto och exp.avg.) TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Använder du solkräm när du tränar utomhus?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: