1. Stabilisera blodsockret
Ät lite och ofta. Under en stressig period är ett lågt blodsocker något av det sämsta man kan ha. Om blodsockret är lågt presterar kroppen sämre och allt blir plötsligt mycket jobbigare att utföra. Kom därför ihåg att äta regelbundet även om det är frestande att hoppa över en måltid om du har något du måste fixa. Den perfekta kosttaktiken går ut på att äta lite, men bra, var tredje timme – i varje fall under dygnets vakna timmar.
Det behöver inte vara frågan om en trerättersmeny varje gång du sätter dig till bords. En välkomponerad mindre måltid som ger dig energi till de kommande 3–4 timmarna duger bra. Genom att nöja sig med en mindre måltid behöver man inte heller ta någon siesta efteråt. En kraftigare måltid gör nämligen att en större mängd blod förs ned till matsmältningssystemet så att man blir trött och helst vill vila.
Den perfekta anti-stressmåltiden. Om blodsockret ska vara stabilt bör mellanmålet bestå av något som ger energi som räcker fram till nästa huvudmåltid – varken mer eller mindre. Men framför allt ska det förhindra blodsockret från att åka bergochdalbana, vilket kan försämra koncentrationsförmågan och få humöret att sjunka. Det innebär att man bör undvika mellanmål som t.ex. kakor, godis, riskakor, marmeladsmörgåsar och annan tom energi som snabbt transporteras ut i blodet.
Mellanmålet bör istället innehålla både kolhydrater, nyttiga fettämnen och proteiner. En nyttig lunch kan t.ex. bestå av ett par skivor rågbröd med lax eller makrill kombinerat med en skål sallad. På eftermid dagen kan mellanmålet t.ex. bestå av en frukt, en morot, lite nötter och en skiva grovt knäckebröd med några skivor mager ost eller något slags köttpålägg.