Sex knep som minskar stress

Känner du också att hjärtat slår extra hårt den här tiden på året? Det är du i så fall inte ensam om, men det är som tur är något du kan göra något åt.

16 augusti 2019 av Lasse Lyhne

Den här tiden på året känner sig många stressade. Sommaren är ett minne blott, arbetsbelastningen är hög, mörkret ligger tungt, man är allmänt trött och julen närmar sig i rekordfart. Det finns alltså en hel del att bli stressad över. Men med hjälp av våra sex knep kan du få ned pulsen.

Andas djupt

Djupa, koncentrerade andetag minskar nivån av stresshormonet kortisol i kroppen och får musklerna att slappna av. Blunda och ta ett djupt andetag. Fokusera på att andas med magen och slappna av i axlarna. Ta 3–4 djupa andetag på samma sätt.

Krama dig stressfri

Kroppslig närkontakt med en annan människa sänker blodtrycket och höjer humöret . En stor bamsekram från en god vän eller arbetskollega är effektivt om man är stressad. En puss är ännu bättre och allra bäst är … Ja, okej. Det ska du nog inte pröva på arbetsplatsen, och det tar (för det mesta) också längre än en minut.

Lyssna på musik

Musik påverkar oss både fysiskt och mentalt. En studie med amerikanska collegestudenter visar t.ex. att avslappnande musik i provsalen sänkte både pulsen och blodtrycket samt gjorde att studenterna blev mindre nervösa och stressade. En annan studie visar att lugn musik bromsar hjärnvågornas hastighet och även gör oss mer avslappnade.

Vädra ut

Frisk luft aktiverar det parasympatiska nervsystemet som hjälper till att sänka stressnivån. Öppna alltså fönstren. Allra bäst är det om du öppnar ett fönster ut mot en trädgård eller en park. Många av naturens dofter t.ex. lavendel och tallbarr sänker nämligen stressnivån.

Titta ut

Lyft på huvudet och titta ut mot horisonten och låt ögonen slappna av. Ögonen blir trötta av att fokusera på något på samma avstånd hela tiden. Det fortplantar sig till huvudet och kan ge huvudvärk och spänningar. Blickar du ut mot ett grönområde så är det ännu bättre. Det har i flera studier visat sig kunna sänka blodtrycket och vara muskelavslappnande.

Skratta dig stressfri

Skratt och glädje är utmärkt medicin som fungerar mot allt från depression till fysisk smärta och alltså även stress. Skratt gör att endorfiner utsöndras, det får oss att slappna av och bli mindre oroade. Om du vill ha något att skratta åt, så kan du kolla in videon här nedan:

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: