Kvinna som sitter hopsjunken på golvet
© iStock

Så påverkas kroppen av stress

Stress påverkar hälsan negativt på en rad olika områden – bl.a. ökad risk för depression och sämre livskvalitet. Se här vad stress gör med din kropp.

5 november 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Drabbad av stress

Svenskarna beskrivs som mer stressade än någonsin, och antalet sjukskrivna pga. stressreaktioner ökar. Se här hur kroppen påverkas av stress.

1.Sämre minne och inlärningsförmåga

Försök på möss har visat att de delar av hjärnan som påverkar minnet och inlärningsförmågan blir påverkade när man är stressad. Minnesnedsättning är därför också ett vanligt symptom på kronisk stress

2. Kortisolmängden ökar

När det sympatiska nervsystemet aktiveras så spelar binjurebarkshormonet kortisol en viktig roll. Kortisolet aktiverar i sin tur kroppen i början så att nedbrytningen av socker­ och fettämnen ökar och musklerna och hjärnan tillförs mer energi. 

Även detta är bra på kort sikt, men sämre om det får pågå ett tag. Efter en timmes tid börjar kortisolet att hämma immunsystemet och man blir mer mottaglig för infektioner. Kortisol främjar dessutom åderförfettning och påverkar blodets levringsförmåga. 

En långvarig ökad kortisolproduktion gör således att risken för åderförfettning ökar och att man lättare kan få blodproppar i hjärnan eller i hjärtat. Dessutom påverkar kortisolet hjärnan så att både minnes-­ och koncentrationsförmågan försämras, och man blir betydligt mer sårbar rent känslomässigt

3. Överaktivitet i amygdala

Om man lider av kronisk stress så är två delar i hjärnan, hippocampus och amygdala, särskilt intressanta. Amygdala, som ansvarar för bl.a. rädsla och försvarsmekanismer, reagerar på stress och fara genom att bl.a. öka andningen och utsöndringen av stresshormoner från binjurarna. 

Amygdala fungerar också som en känslomässig minnesbank, där tidigare händelser som framkallat fara eller rädsla lagras och tas fram om liknande situationer uppstår. Vid långvarig stress blir amygdala överaktiverat och det är svårt att se annat än svårigheter.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: