Så bra är en utekväll för hälsan

En grabbkväll kan vara mycket mer än bara avkoppling i vardagen. Det finns nämligen flera konkreta hälsovinster att hämta om man går ut en kväll med kompisarna!

26 februari 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

De flesta tycker nog att det verkar logiskt för hälsans skull att sjunka ned i tevesoffan och varva ned efter en hård vecka. Studier visar dock att det också kan finnas alternativa sätt att stressa ned – med en sen grabbkväll!

Koppla av med kompisarna Enligt en tysk studie utförd på en typ av apor med ett socialt beteende som liknar människans, så finns det flera hälsovinster att hämta om man går ut med kompisarna. Forskarna upptäckte nämligen att hanarna bland aporna utsöndrade en viss mängd stresshormoner när de umgicks med sin partner eller andra familjemedlemmar. Däremot var de mycket mer avslappnade när de umgicks med andra hanar. Forskarna tror att detta beror på att hanarna bland aporna är familjens trygghet och därför aldrig kan koppla av helt i familjesammanhang.

Hanarna lurpassar på varandra De betydligt lägre stressnivåerna hos hanar i flock, kan tillskrivas hanarnas förmåga att lurpassa på varandra och få alla att känna sig trygga. Hos apor märks detta bland annat genom att de hjälper varandra med att ta bort flugor och insekter från pälsen på varandra – hos män finns det dock som tur är andra sätt att visa denna trygghet på.

Det kan alltså vara värt att planera in en grabbkväll om stressnivån är hög. Lycka till!

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: