Fungerar män eller kvinnor bäst under press? Forskarna har svaret

Idrottsutövare av det ena könet är betydligt sämre på att hålla huvudet kallt när de är pressade, hävdas i ny studie.

16 november 2016 av Jesper U. Larsen

Män förlorar ofta under de avgörande faserna i viktiga matcher, medan kvinnor är betydligt bättre på att hålla huvudet kallt och undvika gummiarm.

Det hävdar israelske forskare som har analyserat dam- och herrmatcher i Grand Slam-turneringarna i tennis.

Kvinnor underpresterar mindre

– Vår forskning visar att män konsekvent förlorar under pressade tävlingssituationer, medan det bland kvinnor är mer blandade resultat. Även om kvinnor visar en försämrad prestation i de avgörande faserna i en match, så är det fortfarande ca 50 procent mindre än den man ser hos män. Det säger professor Mosi Rosenboim, som är en af forskarna bakom studien.

Man tittade på samtliga första set i de fyra Grand Slam-turneringarna 2010 och undersökte i hur hög grad de två olika könen förbättrade sig eller underpresterade i de kritiska faserna.

Stresshormoner kan vara boven

En möjlig förklaring kan vara att nivån af stresshormonet kortisol stiger snabbare hos män än hos kvinnor vid stark press. Och tidigare forskning har visat att en hög kortisolnivå ger sämre andraservar i tennis och dessutom sämre golfprestationer.

Forskarna påpekar att det behöver undersökas närmare om samma skillnad mellan könen också visar sig på t.ex. arbetsmarknaden. Enligt dem är det en vanligt uppfattning att män tjänar mer än kvinnor för att de är bättre på att hantera press – men nu tyder alltså en del på att det argumentet inte håller.

Source #Ben-Gurion University of the Negev

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: