Kvinna löper i skogen

Man kan inte träna hårt utan att vara med även mentalt, och det gör att man tvingas lägga undan alla stressande tankar ... 

© iStock

Därför förebygger träning stress

Om du vill förebygga stress, eller om du redan känner dig småstressad till vardags, så är det bra att börja träna. Se här varför träning är så hälsosamt.

1 december 2021 av Lisbet Jensen

Sju anledningar till att träning gör dig stresstålig

Lever du livet i 180, så är det viktigt att du sticker ut och springer några gånger i veckan. Träning förebygger nämligen stress och det gör att du klarar av dina vardagsbestyr bättre. Men det gäller att du börjar träna redan i dag – om stressen väl har drabbat dig bör du nämligen vara lite mer försiktig.

Är du stressad? Gör det här testet.

1. När du stressar, eller när du tränar, så ökar mängden adrenalin och kor­­ti­sol i kroppen. Efter att du har tränat slappnar stress-­systemet av igen i din kropp och utsöndringen av stresshormoner minskar. Trä­ning ”förbränner” alltså stress­­hor­moner.

2. Särskilt konditionsträning påverkar hjärnans funktion positivt och förser bl.a. de centra som styr våra tankar med mer syre och blod. Träning kan t.ex. förbättra minnet och minska känslan av nervositet – vilket i sin tur kan förebygga stress.

3. Regelbunden motion är positivt för sömn­en hos de flesta. Sömnen är viktig för att undvika och återhämta sig från stress.

4. Träning utsöndrar endorfiner i hjärnan. Dessa höjer bl.a. humöret.

5. När du tränar så slipper du tänka på det som stressar dig, och du kommer på andra tankar som gör att hjärnan får en värdefull paus från all oro.

6. Om du är stressad kan du t.ex. uppleva att hjärtat slår snabbare eller andra fysiska symptom som liknar de man får när man tränar. Experter anser att träning även dämpar nervositet, och att alla dessa symp­to­m är helt naturliga reaktioner.

7. Motion är en bra källa till social samvaro, vilket kan vara avstressande och stärkande för den mentala hälsan. 

Så ska du träna dig stressfri 

Det finns inget entydigt recept på hur man på bästa sätt kan förebygga stress med hjälp av träning. Effekten av stress och motion är individuell, men de här allmänna råden fungerar för många. Pröva dem själv så får du se.

Fundera på om din motionsform kanske bör vara lite mer social. Ett starkt socialt nätverk fungerar som ett effektivt skydd mot stress.

Konditionsträning är bättre än styrketräning. Forskning tyder på att konditionen är viktig för att motverka vardagsstress. Ägna dig därför åt motionsformer som t.ex. löpning, gång, simning, cykling eller rodd om du vill öka din stress­tålighet. 

Vill du komma igång och löpträna? Här får du en rad tips och råd till hur du kommer igång.

Hur hårt ska man träna? Här pekar forskningen i olika riktningar, och det finns inget bra svar. Det är dock alltid bäst att träna efter sina förutsättningar. Överskatta alltså inte din förmåga – annars kan stressen öka ännu mer.

Träna i naturen. Om du kombinerar din träning med att vistas i naturen så kan du må mycket bätt­re. Flera studier – bl.a. från Japan – har visat att naturupplevelser är avstressande för kropp och själ samt bra för humöret. 

Här är sju bra skäl till varför det är bra att träna utomhus.

Pröva yoga. Yoga har i en del vetenskapliga studier visat sig ha en bra, avstressande effekt för kropp och själ. Med hjälp av yoga­övningar kan man få lugn och ro i kroppen och minska muskelspänningar. 

Dessa yogaövningar är inte bara avstressande, de förebygger dessutom skador.

Ägna dig i övrigt åt motions­former som du gillar och som passar in i din vardag. Undvik att bli slav under din träning. Pröva dig fram tills du hittar en träningsform som du trivs bra med. 

Vill du veta mer om om träning, skador, hälsa, motivation och mycket mer, så ska du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I tidningen får du alla nya rön om träning samt inspiration till hur du lever ett sundare och mer aktivt liv.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: