Nöjd man och kvinna.

Värdesätt varandras goda sidor och öva er på att hantera de konflikter som dyker upp.

© iStock

Därför är det bra för hälsan att vara gift

Lever du i en parrelation så är det bra för hälsan på åtminstone ett sätt, visar ny forskning. Här kan du läsa hur.

19 april 2017 av Maria Albøg Jespersen // I FORM

Förutom att det förhoppningsvis gör dig trygg och lycklig att leva i en parrelation, gör det dig förmodligen också mindre stressad.

Det är åtminstone slutsatsen efter att en grupp amerikanska forskare vid Carnegie Mellon University har undersökt sambandet mellan civilstånd och mängden stresshormoner i kroppen.

Forskningen visar att personer som lever i äktenskap har färre stresshormoner i kroppen jämfört med singlar, frånskilda och änkemän och änkor. Undersökningen bekräftar härmed teorin om att man är mer utsatt för psykisk stress än om man är gift.

"De här resultaten ger en viktig inblick i hur parrelationen påverkar vår hälsa,” förklarar psykologiprofessor och medförfattaren till den nya studien, Sheldon Cohen, till cbslocal.com

Salivprover gav klara besked

Undersökningens resultat baserar sig på 572 friska vuxna män och kvinnor mellan 21 och 55 år, som fick lämna salivprover vid tre olika tillfällen. Efter proverna mätte man deras kortisolvärden. Det är ett stresshormon som utsöndras när du känner dig ”hotad” och/eller utan handlingsmöjligheter.

Forskarna har också jämfört stresshormonets dygnsrytm hos testpersonerna. Här såg man att kortisolnivån hos gifta personer föll snabbare under dagen än hos de som aldrig hade varit gifta. Dock inte snabbare än hos dem som tidigare varit gifta.

Varför det förhåller sig så vet man ännu inte.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: