Brukar du läsa mail när du kommer hem efter sena utekvällar? Det bör du i så fall sluta med NU

Det är inte tiden du lägger ned som är problemet.

18 januari 2017 av Jesper U. Larsen

Förväntar sig chefen att du svarar på hens mail sent på kvällarna, och kollar du mailboxen löpande när du är ledig, så kan det på sikt göra att du blir stressad och utbränd.

För även om du kanske inte ödar oceaner av tid på jobbmailen på fritiden, så kan det skada hälsan om du aldrig kopplar av HELT. Det visar en ny amerikansk studie. 

Det är nämligen inte antalet mail eller tiden man lägger ned på att besvara dem utanför arbetstiden som är problemet. Det är däremot själva förväntan om att man hela tiden ska finnas tillgänglig.

Kan leda till kronisk stress

Enligt studien, i vilken man har analyserat data från 365 anställda, så skapas en konstant oro i kroppen när man känner att man måste svara på mail utanför arbetstiden. Därmed laddas aldrig batterierna upp, och det kan på sikt öka risken för kronisk stress, varnar forskare.

Studien är den första som identifierar mail-pressen på fritiden som en stressfaktor i nivå med t.ex. konflikter mellan arbetskollegor eller för hög arbetsbelastning.

Lag mot jobbmail på fritiden

Förväntan om att man ska vara tillgänglig på mailen på fritiden, behöver inte nödvändigtvis vara ett direkt krav från arbetsgivaren. På många arbetsplatser ligger det bara i luften.

Men i Frankrike har man nu försökt att göra något åt problemet genom att garantera de anställdas rätt till att vara offline. Sedan årsskiftet har en lag ålagt företag med fler än 50 anställda att införa regler som ger medarbetarna rätt att ignorera mail och telefonsamtal på fritiden.

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig