Vet du vad du gör när du sover?

Många fler än man hittills har trott lider av en rätt okänd sömnsjukdom, visar ny studie. Sjukdomen får oss att utföra ofrivilliga sexuella handlingar i sömnen.

4 augusti 2016

Snarkningar, sömngång eller kanske sömnapné. De flesta sömndiagnoser är obehagliga och rätt osexiga.

Sexomni verkar dock skilja sig en hel del från de tidigare nämnda sömndiagnoserna. Sjukdomen, som nyligen blivit erkänd, gör att de drabbade utför sexuella handlinger medan de sover. De kan t.ex. krama andra, onanera eller t.o.m. genomföra samlag i sömnen.

Många lider av sexomni

Hittills har forskarna trott att sexomni var en sällsynt sjukdom, men nu indikerar en ny studie att fler än man hittills trott lider av sjukdomen.

Forskare vid sömnkliniken på Edinburgh universitet har undersökt alla sina patienter och kommit fram till att hela 29 av dem led av sexomni.

Det var betydligt fler än forskarna hade räknat med. Dessutom visar en frågeenkät som gjordes för några år sedan att många kände igen symptomen på sexomni.

Kan leda till problem

På engelska heter sjukdomen Sexomnia och innebär oönskade beteenden då någon sover och sömnstörningen är ofta förknippad med stor skam.

Och till skillnad från vad man tidigare har trott, så visade studien också att många av de drabbade ofta kom ihåg mycket väl vad de hade gjort, och att de var mycket skamsna för det.

Sexomni kan behandlas med mediciner. Dessutom hjälper det om man undviker alkohol.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: