Vet du EXAKT vilken tid du bör gå till sängs?

Om man vill vakna pigg och utvilad, så saknar det definitivt inte betydelse vilken tid man går och lägger sig. Forskarna har nu hittat svaret på EXAKT när man bör gå och lägga sig.

14 januari 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Det kan vara lockande att se klart en film på teven sent på kvällen, eller läsa de senaste nyheterna på nätet. Men om du vill vakna pigg och utvilad, så bör du nog skippa de vanorna.

Det finns nämligen en mycket specifik tidpunkt, då du bör lägga ifrån dig allt vad du har för händerna och hoppa i säng. Tidpunkten beror på vilken tid du ska upp nästa morgon – men det innebär definitivt inte att det bara är att plussa på tiden med 8 timmar.

Sömnens cykler

Sömnen fungerar nämligen i form av flera cykler med både REM-sömn och icke-REM-sömn. REM står för Rapid Eye Movements, och innebär att ögonen gör små rörelser som indikerar att man drömmer, och att hjärnan är vaken medan resten av kroppen fortfarande sover. 

Varje cykel består av fyra faser som var och en varar i ca 90 minuter, och under en natt bör du hinna med ca 5–6 cykler. Det är inte bra om du vaknar mitt i en sömncykel och därför bör du på förhand räkna ut vilka tidpunkter det är bäst för dig att gå till sängs.

Räkna ut din sovtid 

Rent tekniskt innebär det att om du exempelvis vill vakna klockan 06:30, så kommer tidpunkterna 22:46 eller 00:16 vara optimala tidpunkter att somna på. Om du ska kliva upp klockan 07:00, så är klockan 23:16 eller 00:46 de bästa tidpunkterna att somna på.

Sömn-miniräknaren kan du själv mata in den tidpunkt då du ska vakna – och sedan få fram de bästa tiderna för dig att gå till sängs på för att du ska vakna pigg och utvilad. 

Godnatt! 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: