© Colourbox

Var rädd om träningssömnen

Du kan optimera din prestation om du prioriterar sömnen inför en tävling.

4 maj 2010

Sömnen är minst lika viktig som träningen om man vill förbättra sina resultat. I stället för att lägga in ett par extra träningstimmar på kvällen bör man krypa till kojs tidigare än normalt. På så sätt kan man använda tiden effektivare – och få ihop tio timmars sömn på natten. Det visar en undersökning som gjorts på några amerikanska tennisspelare.

Studien, som utfördes på Stanford Sleep Disorders Clinic and Research Laboratory, på Stanford University i USA, visar att man under en period just före en viktig tävling har mycket att vinna om man ser till att vara ordentligt utsövd. Tennisspelarna i försöket sov i upp till tio timmar varje natt under en period av 4–6 veckor. De utvilade tennisspelarna visade sig bli snabbare när de sprang på tennisbanan, och de lyckades också träffa bollarna mer exakt.

Så sover du gott om natten

  • Se till att ha en behaglig rumstemperatur i sovrummet – och tänk på att kroppstemperaturen sjunker när du sover.

  • Undvik att titta på eller läsa något spännande innan du ska sova. Nya intryck får nämligen hjärnan att arbeta mer.

  • Undvik att träna för nära inpå läggdags. Den ökade kroppstemperaturen håller kroppen vaken. Träna istället ett par timmar före och utnyttja den naturliga nedkylningen till att somna in.

  • Skippa alkoholen innan läggdags. Du somnar kanske snabbare efter en drink, men du sover sämre.

Source #23rd Annual Meeting of the Associated Professional Sleep Societies

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig