Du får ut mest av djupsömnen under de första timmarnas sömn, medan REM-sömnen dominerar i slutet av natten.
Du får ut mest av djupsömnen under de första timmarnas sömn, medan REM-sömnen dominerar i slutet av natten. © iStock

Vad händer i sömnfaserna?

Vilken betydelse har de olika sömnfaserna som man går igenom under natten?

7 december 2022 av Jesper U. Larsen

SVAR: Under natten genomgår du en rad cykler som varar ca 90 minuter och upprepas om och om igen. Varje cykel är indelad i faser med lätt sömn, djup sömn och REM-sömn. Alla faser är viktiga för att kroppen och hjärnan ska återuppbyggas. 


Sömnens faser


  • Lätt sömn och hallucinationer

Från vaket tillstånd glider du in i den lätta sömnfasen, N1, som endast utgör ca fem procent av sömnen. Under denna fas kan du uppleva att du drömmer, men det är i själva verket en särskild typ av hallucinationer och inte riktiga drömmar. 


  • Du tappar medvetandet

Efter cirka tio minuter fortsätter sömnen in i N2-fasen, då du förlorar medvetandet och musklerna är helt avslappnade. Denna fas, som är viktig för minnet, varar i 10–25 minuter. Den utgör sammanlagt ca 50 procent av nattsömnen.


  • Hjärnan återhämtar sig

Från N2-fasen glider du vidare in i djupsömnen, N3 och N4, då du är väldigt svårväckt. Du tillbringar omkring 25 procent av natten i djupsömn. Denna sömnfas är viktig för att tömma hjärnan på skadliga slaggprodukter.


  • Drömmarna tar över

REM-fasens drömsömn utgör cirka 20 procent av hela nattsömnen. Då är hjärnan nästan lika aktiv som i vaket tillstånd. Däremot är musklerna paralyserade, och du lever inte med fysiskt i drömmarna. Här är du lättväckt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: