Svenskarna bland de mest stillasittande i världen

Stillasittandet är den nya rökningen. I dag tillhör svenskarna ett av de mest stillasittande folken i världen – trots att vi motionerar mycket. Det visar flera nya undersökningar.

28 november 2016 av Redaktionen

Vi lever längre än någonsin men vissa livsstilstrender går åt fel håll, bland annat ökar stroke bland yngre och vi rör på oss allt mindre.

Hjärt- och kärlsjukdomar är redan idag den vanligaste dödsorsaken i Sverige och mycket tyder på att det är ett växande folkhälsoproblem.

– Stillasittandet är den nya rökningen, som med största sannolikhet kommer att leda till att fler drabbas av hjärt-kärlsjukdom i framtiden, säger Mai-Lis Hellenius, professor vid Karolinska institutet.

För att vända den oroande folkhälsotrenden lanserade man nyligen en ny version av livsstilskursen Sundkurs, med stöd från Hjärt-Lungfonden.

– Då det är svårt att hitta korrekt information kring hur man själv kan förebygga hjärt-kärlsjukdom med hjälp av rätt livsstilsvanor har vi tagit fram Sundkurs som bygger på evidensbaserade råd från forskningsvärlden.

På webbplatsen finns mängder av råd och tips om vilka smarta val man kan göra för att få en hälsosammare vardag.

Sundkurs är en digital kurs som bygger på forskning

Den nya versionen tar ett helhetsgrepp om livsstilsfrågor och ger forskningsbaserade fakta och råd kring livsstilsfaktorer som påverkar vår hälsa: mat, motion, sömn, stress, rökning och alkohol. Innehåll:

  • Allmänt om livsstil & hälsa

  • Fysisk aktivitet

  • Mat

  • Nikotin & alkohol

  • Stress och sömn

  • Pedagogik

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: