© Colourbox

Sov dig till framgång

Att sova ordentligt, och därmed se piggare ut, kan gynna dig både privat och i arbetslivet. Det visar en ny studie från Stockholms universitet där sömnbristens effekter på utseendet studerats.

15 juni 2015

Går det lite trögt med karriären eller har du ingen riktig tur på datingfronten – i så fall bör du gå till sängs tidigare på kvällen. Svenska forskare har kommit fram till att andra ser på oss mer negativt om vi har sovit för lite.

I fyra olika studier har fotografier på personer med varierande sömnmängd visats för bedömare som utvärderat dem utifrån olika faktorer som attraktivitet, hälsa, pålitlighet, ledarskapsförmåga, anställningsbarhet och hur gärna de ville umgås med personen på fotot. När personerna såg trötta ut bedömdes de mer negativt än när samma personer såg pigga ut.

Sömnen måste priorieras

– Trots att vi alla vet att det är viktigt att sova är det många av oss som prioriterar bort några av de timmar vi behöver och istället sitter uppe och jobbar, tittar på serier eller tappar bort tid på internet. Förhoppningsvis kan de här resultaten bidra till att den nödvändiga sömnen föredras över de andra, mindre nödvändiga, aktiviteterna, säger Tina Sundelin vid psykologiska institutet på Stockholms universitet.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: