© istock

Sömn ger bästa skyddet mot snuva

Om du vill undvika att bli förkyld nu i vinter så är det viktigt att du får nog med sömn, visar studier.

14 januari 2020 av Redaktionen

Förkylningar är svåra att undvika under vintermånaderna, men om du ser till att sova bra blir du i alla fall mycket bättre rustad för att stå emot nysningar och hosta. Tyska forskare har hittat en del av förklaringen efter att ha undersökt hur sömnens längd påverkar immunförsvarets så kallade T-celler och deras förmåga att bekämpa infektioner och virus. 

När T-cellerna upptäcker en infekterad cell aktiverar de ett särskilt protein kallat integrin, som gör att de kan få fäste på cellen och bekämpa den. De tyska forskarna visade emellertid att kroppens förmåga att aktivera proteinet är nedsatt hos personer med sömnbrist – och för övrigt även hos dem som är stressade. Resultatet stämmer överens med andra studier som har visat att sömnen har stor betydelse för hur immunförsvaret fungerar. 

För några år sedan utsatte amerikanska forskare 164 frivilliga testpersoner för förkylningsvirus genom näsdroppar. De personer som under veckan fram till försöket hade sovit mindre än sex timmar per natt, hade fyra gånger större risk att bli sjuka än de som hade sovit mer än sju timmar per natt. Sömnlängden var därmed den mest avgörande faktorn för om folk blev sjuka – mer än t.ex. rökning, motion och alkoholvanor. 

Hur mycket sömn behöver du?

Det ungefärliga sömnbehovet varierar från person till person, men cirka 7–8 timmar i drömmarnas land per natt är lagom för de flesta vuxna. Desto färre klarar sig med mindre än 5–6 timmar per natt – eller har nytta av att sova mer än 9 timmar.

Sömnbehovet kan dock förändras kortvarigt om kroppen behöver extra återhämtning – exempelvis om man är sjuk, stressad eller tränar hårt.

Forskning visar att det kan vara hälsofarligt att både sova för lite och för mycket. I en studie jämförde man risken för att få hjärtinfarkt hos personer med olika sömnlängd. De personer som sov mindre än sex timmar per natt, hade 20 % större risk att få hjärtinfarkt jämfört med de som sov 6–9 timmar. Men de som sov mer än nio timmar per natt hade 34 % större risk.


Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: