Sex bra skäl: därför ska du sova naken

HÄLSA: Forskningen har sagt sitt. Skippa pyjamasen, av med strumporna, kasta t-shirten och viktigast av allt: säg hej då till underkläderna.

12 juli 2016

Du sover bättre

När du sover sjunker din kroppstemperatur för att sedan öka igen när du vaknar. Om du har kläder på dig när du sover riskerar du att kroppen inte kyler ned sig själv tillräckligt. Det resulterar i en orolig sömn där du vänder och vrider dig, svettas mer och vaknar utan att vara utvilad.

Din hud blir friskare

Under dagen finns det delar av din kropp som inte får speciellt mycket luft. Det gäller till exempel fötterna, armhålorna och könsorganen som ofta är gömda under flera lager kläder. Se till att de får ordentligt med luft under natten så att du exempelvis slipper svampinfektioner.

Du håller dig ung

Om du ser till att temperaturen är låg när du sover leder det också till att kroppen utsöndrar mer av hormonet melatonin samt fler tillväxthormoner. Kemikalierna påverkar kroppen på så sätt att de håller den ung. Om du sover med kläderna på riskerar du att mindre hormonmängder avges.

Du går inte upp i vikt

När du sover tungt sjunker nivån av stresshormonet kortisol - och i gengäld utsöndrar kroppen mer kortisol om du sover dåligt. För mycket kortisol är kopplat till en lång rad olika biverkningar – bland annat ökad aptit och kroppsvikt.

Ditt kärleksliv blir bättre

Kärlekshormonet oxytocin utsöndras bland annat genom hudkontakt. Om både du och din partner sover nakna innebär det att stora mängder av det hormonet utsöndras varje natt. Det leder till ett bättre sexliv och mindre tendens till stress.

Ditt könsorgan kommer att tacka dig

Både det manliga och kvinnliga könsorganet mår bra av att slippa åtsittande och värmande underkläder. För män innebär det att testiklarna får det lite svalare, vilket i sin tur leder till bättre spermakvalitet. För kvinnor innebär mindre tyg mindre underlivssvamp. En sval och luftig miljö är inget för svampinfektioner som trivs bäst i varma och fuktiga miljöer.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tar du med dig löpskor och/eller träningsprylar på semestern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig