Sömn i sommarvärmen.

Ta reda på mer om hur du sover bättre i sommarvärmen. 

© Foto: iStock

Så sover du bättre när det är varmt

Har du svårt att somna och vaknar du ofta på natten under de ljusa sommarmånaderna. Då ska du pröva dessa tips.

3 september 2021 av Jesper U. Larsen

Under ljusa sommarnätter kan det vara svårt att hitta mörker, och det kan bli ett problem eftersom man är lika beroende av mörker som av ljus. När det blir mörkt sjunker kroppstemperaturen med upp emot en grad, produktionen av mättnadshormonet leptin ökar för att man inte ska bli hungrig, blodtrycket sjunker och man börjar producera mer av sömnhormonet melatonin. Det viktigaste du kan göra är därför att se till att du sover i ett så mörkt rum som möjligt. Det är en förutsättning för att du ska kunna sova djupt och nog länge på sommaren.

>> FÅ MASSOR AV tips om träning, motivation, tävlingar, recept och förslag på övningar direkt i din mail. Klicka här för att få vårt populära nyhetsbrev. <<

Om du har svårt att mörklägga ditt sovrum under sommaren då solen är uppe längre än vad du är, så kan du sätta upp mörkläggningsgardiner för fönstren. Lämna också gärna mobiler, surfplattor och andra elektriska prylar utanför sovrummet, så att du inte blir störd av ljuset från skärmar och standbylampor. Om det däremot är höga sommartemperaturer som är problemet, så kan du ta hjälp av de här tipsen. 

    När värmen blir jobbig

  • Mörklägg. Vädra på morgonen och låt sedan gardinerna i sovrummet vara fördragna hela dagen så att solen inte skiner in. 

  • Träna i ottan. Om du tränar sent på kvällen riskerar du att vara uppe i varv när du ska till att sova. Undvik också att äta sent på kvällen. 

  • Sök svalka. Lägg in ditt örngott en kort stund i frysen innan läggdags. 

  • Täck dig lätt. Välj ett lätt täcke. Vissa kan sova under endast ett lakan, medan andra vill ha täckets trygga tyngd.
     
  • Sov ensam. Det är varmt att sova flera i samma säng. Sov på en soffa eller i ett annat (svalt) rum. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: