Man eller kvinna? Det är bara det ena könet som har behov av en tupplur på dagen.

Det ena könet behöver sova längre på morgonen, medan det andra könet har mer nytta av en tupplur på dagen.

18 januari 2017 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Forskning har tidigare visat att kvinnor behöver mer sömn än män. Denna skillnad när det gäller sömnbehovet hos män resp. kvinnor, har en annan studie nu också tittat närmare på. 

Den tidigare studien visade att kvinnors komplexa hjärnor behövde mer sammanhängande vila än mäns hjärnor. Komplexiteten tros höra ihop med förmågan till s.k. multitasking, dvs. att göra fler saker samtidigt, och därmed utnyttja en större del av hjärnan. 

Studie av sömnmönstret hos män och kvinnor

Max Planck, som är forskare i München, har analyserat sömnmönstret hos 160 personer och jämfört det med deras intellektuella kapacitet. Det gjordes genom att sömnen registrerades och genom olika intelligenstest på försökspersonerna. Studien visade en tydlig skillnad mellan män och kvinnors sömnbehov.

Kvinnor behöver mer sömn – medan män bör ta en tupplur 

Studien visade att kvinnor boostar en del av sömnen som är associerad med ett högre IQ, när de går in i den drömlösa sömnfasen. Det gjorde dock inte männen. Däremot upplevde männen den effekten när de tog en tupplur under dagen. 

Som kvinna verkar man alltså ha behov av att sova mer än sin manlige partner. Medan mannen i högre grad har behov av en tupplur under dagen för att boosta hjärnaktiviteten. 

Resultaten visar att förhållandet mellan sömn och intelligens är betydligt mer komplex än man tidigare har trott, och fler studier kommer att göras för att undersöka detta närmare. 

Få 3 nr av Aktiv Träning + VALFRI TRÄNINGSTRÖJA från Craft eller Kari Traa. Endast 99,50 kr. + 49,50 kr. i porto och exp.avg.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: