Ljus från skärm
De sista timmarna innan man ska sova är det bra att utsätta sig för så lite blått ljus som möjligt – från starka LED-lampor, datorer, läsplattor och mobiler. © iStock

Hur påverkar mörkret vår hälsa?

Jag har svårt att mörklägga mitt sovrum helt. Är det farligt för hälsan att utsätta sig för ljus på natten?

2 november 2022 av Jesper U. Larsen

SVAR: 

Ja, mörkret är viktigare för hälsan än vad många tror. När det blir mörkt sjunker kroppstemperaturen med upp till en grad, halten av mättnadshormonet leptin stiger för att vi inte ska hungriga, blodtrycket blir lägre och vi börjar att producera mer av sömnhormonet melatonin. Allt detta bidrar till att vi blir trötta och sover bättre. Men mörkret verkar också vara viktigt för många andra processer i kroppen, och studier har kopplat samman brist på mörker på natten med allt från övervikt till depression och typ 2-diabetes.

I en ny studie från Northwestern University lät forskarna ett antal friska unga personer sova i ett måttligt upplyst rum. Mätningar visade att deltagarnas hjärtrytm inte sjönk till den nivå under sömnen som den ska ligga på för att kroppen ska återhämta sig optimalt. Deltagarna hade dessutom en ökad insulinresistens morgonen efteråt, vilket på sikt kan öka risken för diabetes.

Det finns alltså många bra anledningar att sova i ett mörklagt sovrum. 


Hjälp mörkret på väg

● Gardiner

Om du har svårt att få det tillräckligt mörkt i ditt sovrum eftersom solen går ned sent, eller för att gatlyktor, ljusreklam eller billampor lyser in i rummet, bör du fundera på att sätta upp mörkläggningsgardiner för samtliga fönster.

● Sovmask

En sovmask som täcker ögonen soch stänger ute ljuset kan vara en bra lösning om det är för ljust när du ska sova – kanske för att din partner vill läsa.

● Göm sakerna

Undvik att ha mobilen, läsplattan, teven eller annan elektrisk utrustning i sovrummet. Annars är risken att du blir störd av ljus från skärmar m.m.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: