FORSKNING: Pappor sover mindre än mammor

Några modiga forskare har sökt svaret på om det verkligen stämmer att mammor lider mer av sömnbrist än pappor ...

6 september 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Att bli förälder kan vara tufft, oavsett om man är kvinna eller man. Och många män törs knappast insinuera till sin partner att de är den som har störst behov av en extra tupplur.

Flera studier visar dock att det främst är nya pappor som drabbas hårdast av sömnbrist. En studie från 2012 visade att de 241 pappor som deltog i studien i snitt fick mindre än sex timmars sömn per natt, samtidigt som de fortfarande hade ett högt antal arbetstimmar.

En studie från 2004 visade att det bland de 72 par som deltog i försöket, totalt sett var papporna som fick minst med sömn under den första månaden efter barnets ankomst. Då försöket upprepades med 21 par år 2013 blev resultatet detsamma.

Mammorna får alltså i genomsnitt fler timmars sömn än sina partners, men kvinnornas sömn blir mer fragmenterad eftersom de måste kliva upp flera gånger på natten för att amma.

Mammorna har ännu en fördel

Förutom att mammorna tydligen får fler timmars sömn än papporna, så har kvinnorna ännu en fördel. Kvaliteten på den sömn man får under den period då man ammar är nämligen mycket bra.

Den extra bra sömnen är naturens sätt att se till att mammor klarar av att natt efter natt få sömnen avbruten för att barnet ska ammas.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: