© iStockphoto

För mycket ljus kan BRYTA ned muskler och skelett

Extrem ljusförorening kan leda till benskörhet och förlust av muskelmassa, visar ny forskning.

23 augusti 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

Dagligen utsätts vi för timtals med konstgjord belysning från mobiler, datorskärmar, teveapparater, kontorslampor och mycket annat.

Och ny forskning visar att det eventuellt kan vara skadligare än vad man tidigare trott. Om kroppen inte får tillräckligt med mörker kan det nämligen gå ut över skelett och muskler. Det visar en holländsk studie som gjorts på möss vid Leiden University.

Där utsatte forskarna ett antal möss för 24 timmars konstgjord belysning, medan en kontrollgrupp med möss tillbringade hälften av dygnets timmar i mörker.

Benskörhet och minskad muskelmassa

Efter sex månader med konstant belysning hade mössen fått nedsatt muskelstyrka samt symptom på begynnande benskörhet. Dessutom hade de belysta mössen blivit tjockare och uppvisade fler indikationer på ett nedsatt immunförsvar.

Tidigare forskning har påvisat ljusföroreningens negativa påverkan på kognitionen, men denna studie är enligt forskarna den första som påvisar en tydlig effekt på skelett och muskler.

Studien kan självklart inte överföras direkt på människor, men enligt forskarna visar resultaten att det finns behov av mer forskning om den konstgjorda belysningen påverkan på hälsan, inte minst för sjukhuspatienter, vissa grupper av skiftarbetare och andra som utsätts för konstant belysning.

Källa: Current Biology

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: