Fem skäl till att du konstant känner dig trött

Befinner du dig konstant i ett zombie-liknande tillstånd för att du är så trött? Då kan det vara bra att ha koll på de här fem möjliga orsakerna!

6 januari 2020 av Anja Bruneskjold

Även om du får dina 7–8 timmars sömn varje natt, kan du ändå känna dig supertrött och helt utmattad. Här är några vanliga orsaker till varför du känner dig så trött.

1. Du är uttorkad

Du tror kanske att du får i dig tillräckligt med vätska under dagen. Men även om du inte känner dig törstig, kan du faktiskt vara uttorkad. Blodtrycket sjunker när du inte får i dig nog med vätska och därmed får du heller inte tillräckligt med syre till hjärnan – och då blir du trött. Se till att dricka 6–8 glas vatten om dagen!

2. Dina alkoholvanor

Alkohol får dig att slappna av efter en hektisk dag. Men kemikalierna i alkoholen stör din sömncykel och hindrar dig från att falla i djup sömn. Kanske får du inte så mycket sömn som du tror ...?

3. För långa middagslurar

Det är vetenskapligt bevisat att en tupplur på upp till 30 minuter kan göra dig piggare. Men sover du längre än det, kan du istället bli tröttare än innan du somnade.

4. Du har brist på mineraler

Får du i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler? Särskilt magnesium spelar en avgörande roll när du vill upprätthålla en bra och stabil blodsockernivå. Du kan bl.a. få magnesium från grönsaker, frön och nötter – men du kan också ta det som kosttillskott.

5. Du lider av sömnapné

Men det är ovanligt, så du behöver inte få panik! Vid sömnapné gör man andningsuppehåll när man sover och det gör att sömnen avbryts flera gånger under natten. Det är dock inte så farligt som det kanske låter. Symptomen på sömnapné kan bl.a. vara snarkningar och huvudvärk på morgonen. Men detta är något du behöver reda ut hos en läkare.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: