Fem saker som dina sömnvanor avslöjar om din hälsa

Dina sömnvanor berättar mycket mer om dig än du tror.

12 september 2016 av Anja Bruneskjold / I FORM

Oftast beror det på oss själva när vi har svårt att somna, eller när vi har en extra trött dag på jobbet. Men det kan också bero på mer allvarliga saker.

Du vaknar alltid vid samma tid. Oavsett om du har gått och lagt dig kl. 23.00 eller kl. 04.00. Kanske har du allvarliga störningar i din dygnsrytm. Försök att gå och lägga dig vid samma tid varje dag, och begränsa mängden konstgjort ljus när du vaknar. Det har nämligen en negativ inverkan på din dygnsrytm.

Din tv är en del av din nattrutin, och du kan inte somna om den står på i bakgrunden. Men det kan vara ett tecken på stress och oro för att tv:n tar bort fokus från dina tankar.

Om du springer på toaletten fler än två gånger på natten, kan det vara tecken på diabetes eller ett förstadie till det. Det kan betyda att du har ett för högt blodsocker så att njurarna arbetar på högtryck för att absorbera överskottssockret. Men du kan också ha druckit för mycket vatten innan du gick och lade dig ...

Du ligger och vänder och vrider på dig i sängen. Ditt hjärta kanske också slår lite snabbt. Det kan innebära att din sköldkörtel är överaktiv – och det påverkar din ämnesomsättning. Lägg också märke till om du går ner i vikt, är extra törstig, känner dig utmattad eller är känslomässigt instabil.

Du är aldrig utvilad när du vaknar. Även om du har sovit i 6–8 timmar. Det kan vara ett tecken på en underaktiv sköldkörtel, som kan innebära att ditt kolesterolvärde är för högt. Här är det viktigt att titta på om du äter tillräckligt sunt och rör på dig.

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig