Fem saker som dina sömnvanor avslöjar om din hälsa

Dina sömnvanor berättar mycket mer om dig än du tror.

12 september 2016 av Anja Bruneskjold / I FORM

Oftast beror det på oss själva när vi har svårt att somna, eller när vi har en extra trött dag på jobbet. Men det kan också bero på mer allvarliga saker.

Du vaknar alltid vid samma tid. Oavsett om du har gått och lagt dig kl. 23.00 eller kl. 04.00. Kanske har du allvarliga störningar i din dygnsrytm. Försök att gå och lägga dig vid samma tid varje dag, och begränsa mängden konstgjort ljus när du vaknar. Det har nämligen en negativ inverkan på din dygnsrytm.

Din tv är en del av din nattrutin, och du kan inte somna om den står på i bakgrunden. Men det kan vara ett tecken på stress och oro för att tv:n tar bort fokus från dina tankar.

Om du springer på toaletten fler än två gånger på natten, kan det vara tecken på diabetes eller ett förstadie till det. Det kan betyda att du har ett för högt blodsocker så att njurarna arbetar på högtryck för att absorbera överskottssockret. Men du kan också ha druckit för mycket vatten innan du gick och lade dig ...

Du ligger och vänder och vrider på dig i sängen. Ditt hjärta kanske också slår lite snabbt. Det kan innebära att din sköldkörtel är överaktiv – och det påverkar din ämnesomsättning. Lägg också märke till om du går ner i vikt, är extra törstig, känner dig utmattad eller är känslomässigt instabil.

Du är aldrig utvilad när du vaknar. Även om du har sovit i 6–8 timmar. Det kan vara ett tecken på en underaktiv sköldkörtel, som kan innebära att ditt kolesterolvärde är för högt. Här är det viktigt att titta på om du äter tillräckligt sunt och rör på dig.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: