Fem bra skäl till att ta en tupplur varje dag

En tupplur mitt på dagen kan göra att du blir både friskare och smalare. Läs om varför en tupplur varje dag är så bra för dig.

10 augusti 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Många tar kanske en tupplur någon gång ibland och nöjer sig med det, men kanske borde vi ta en ”powernap” mitt på dagen lite oftare. Det finns nämligen många fördelar med att sova en stund på dagen.

En tupplur gör att du presterar bättre

Man kan lätt känna sig lite sömning när man ligger nersjunken i tevesoffan. Men flera studier visar att idrottare som ofta tar en kort tupplur, generellt presterar bättre. Det är framför allt deras explosivitet som förbättras.  

En tupplur dämpar din hunger

Om man är trött och utmattad så skriker både hjärnan och kroppen efter energi i form av mat eller sockerhaltiga drycker. Om du i stället ger efter för din kropps främsta önskan – att vila – så kan du motverka ditt behov att stoppa i dig en massa extra kalorier. 

Stressa ner med en tupplur

En studie från 2012 visar att antalet stresshormoner kan minimeras om man tar en tupplur. Om man är trött och ränner omkring och är utmattad, så är risken större att man blir stressad. Dessutom går stress ofta ut över sömnen – och därmed startar en riktigt ond cirkel.  

En tupplur gör att du tänker bättre

Den kognitiva förmågan förbättras av en tupplur på 60–90 minuter. Efter en timmes sömn kommer du alltså att vara mer skärpt och mer benägen att ta till dig ny kunskap. 

Hjärtat mår bra av en tupplur

Sömnbrist kan ha en negativ effekt på hjärthälsan. En studie från Harvard visar också att de försökspersoner som tog en tupplur på eftermiddagen, cirka en halvtimme tre gånger i veckan, hade mindre risk för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar senare i livet.


Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: