© iStockphoto

DETTA är den perfekta temperaturen i sovrummet

Är du oense med din partner om temperaturen i sovrummet? Det finns det en förklaring till.

3 juni 2016 av Christian Thestrup

Sov du gott i natt? Då var säkert temperaturen i ditt sovrum alldeles lagom. Men medan många väljer att ha samma temperatur i hela sin bostad, så sover man faktiskt bäst om man sänker termostaten något i sovrummet. Det beror på att kroppstemperaturen sjunker en aning när man sover. Genom att sänka värmen blir det alltså lättare för kroppen att somna.

Därför upplever många att de har svårare för att somna på sommaren än på vintern. Det finns även studier som visar att man sover mer oroligt om det är för varmt i sovrummet eftersom det blir svårare för kroppen att slappna av.

Men vilken är då den perfekta temperaturen i sovrummet? Svaret är 14–18 grader. Det låter kanske inte så exakt och det är också en dålig nyhet för alla som lever i ett parförhållande: män och kvinnor sover nämligen bäst i olika temperaturer. Generellt föredrar kvinnor nämligen en högre temperatur i sovrummet än män, något som bland annat beror på att kvinnors hudtemperatur generellt är lägre än mäns eftersom kvinnor oftast har mer fett på kroppen än män. Det gör att kvinnor samtidigt blir mer känsliga för kyla. Om du är man och alltid upplever att dina händer och fötter är varmare än din frus så finns det alltså en förklaring.

Och så finns det plötsligt en sak till att vara oense om därhemma – förutom åt vilket håll toalettrullen ska sitta och om toalettringen ska vara uppe eller nere.

Få 3 nr av Aktiv Träning + VALFRI TRÄNINGSTRÖJA från Craft eller Kari Traa. Endast 99,50 kr. + 49,50 kr. i porto og exp.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: