© Istock

Denna typ av sömn bör du undvika

Humöret försämras om vi blir väckta mitt i natten. Avbruten sömn är värre än för lite sömn, visar studie.

29 januari 2016

Om du blir väckt flera gånger under natten så försämras humöret. Och det blir mycket sämre än om du ”bara” sover för lite – utan att bli väckt. Det visar en ny amerikansk studie.

Forskarna delade in 62 personer i tre olika grupper. Under de tre nätter som försöket pågick väcktes den ena gruppen åtta gånger. Den andra gruppen fick lägga sig sent på kvällen och bara sova i fem timmar, men i stället fick de sova utan att bli väckta. Personerna i den tredje gruppen fick sova precis så länge de ville.

Den första natten hade inte oväntat en negativ effekt på humöret hos de två första grupperna, men efter den andra natten hade humöret sjunkit mycket mer hos de som hade fått sömnen avbruten. Och det mönstret fortsatte den tredje natten.

Därför är det farligt

  • En helt vanlig natt tillbringar en vuxen person cirka 60 procent av sovtiden i lätt sömn, 20 procent i den djupa sömnfasen och 20 procent i drömfasen.
  • Om man blir väckt flera gånger under natten sjunker man inte ned lika djupt i de djupa sömnfaserna.
  • Det är i den djupa sömnfasen som hjärnan varvar ned och hjärnvågorna blir långsamma. Det är helt avgörande för att kroppen ska återhämta sig och vi ska vara utvilade på dagtid.

Source #Sleep.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

När på dagen föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig