© iStockphoto

Därför sover män bättre än kvinnor

Ny forskning visar att finns en bra förklaring till varför kvinnor oftare har sömnproblem än män.

13 september 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

Kvinnor drabbas oftare av sömnproblem än män. Det är t.ex. betydligt fler kvinnor som lider av sömnlöshet.

Enligt ny kanadensisk forskning från McGill University verkar orsaken till kvinnors sömnproblem kunna bero på att deras dygnsrytm skiljer sig från männens.

Kvinnor lever i en annan tidszon I praktiken befinner sig kvinnornas dygnsrytm nämligen i en tidszon längre österut, vilket innebär att kvinnor har en tendens att somna tidigare och vakna tidigare än män.

Kvinnorna som deltog i studien visade sig nämligen ha svårt att hålla sig vakna sent på kvällen, och de var dessutom mer benägna att vakna "för tidigt" jämfört med männen. Kvinnorna var därför också tröttare på morgonen.

Enligt forskarna bakom studien kan kvinnornas framflyttade dygnsrytm vara den mekanism som gör att kvinnor är mer benägna att utveckla sömnproblem.

Sömnbrist kan leda till förtida död Sömnbrist är en av de vanligaste orsakerna till förtida död. Det beror på att sömnlöshet leder till följdsjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, medan långvariga sömnproblem kan ge psykiska besvär.

Källa: PNAS, McGill University

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig