mand, gør rent, rengøring, halvtotal, indenfor, klud,
© Colourbox

Snabbguide till ett fräschare hem

Här är tio tips på vad man kan göra för att undvika sådana besvär.

20 maj 2010 av Camilla De Thiersant

Numera tillbringar vi en stor del av tiden inomhus. Framför tv-apparater eller datorer. Inomhusklimatet är därför något som vi bör vara observanta på. Torra ögon, huvudvärk, trötthet och hosta kan vara symptom på dålig inomhusmiljö.

Håll temperaturen på 20-22 °C

Inomhustemperaturen har betydelse för hur fuktigt det är i hemmet och för hur många kemiska ämnen som bildas via kondens från byggmaterial och andra produkter. 20-22 °C är en optimal rumstemperatur för en bra inomhusmiljö och komfort i hemmet. Lägre temperaturer ökar luftfuktigheten. Om du kan sova även om det är lite svalt kan nattemperaturen sänkas till 16-17 °C, bara du höjer värmen igen under dagen.

Vädra minst två gånger per dag

Se till att vädra ut ordentligt i din bostad minst två gånger per dag, minst fem minuter åt gången. Helst både på morgonen och på kvällen. Det gör att du får bort en massa fukt, damm och unken lukt som bildas automatiskt när luften står stilla under lång tid.

Undvik fukt

Det finns mycket i hemmet som kan göra att det bildas fukt: matlagning, klädtvätt och långa, varma skumbad är några exempel. Och fukten kan i sin tur göra att det bildas mögel och mögelsvamp samt kvalster. Regelbunden vädring och en rumstemperatur på 20-22 °C är två effektiva sätt att skydda sig mot fukt. Använd också lock på kastrullerna när du lagar mat, häng upp våta kläder utomhus eller i ett torkskåp med bra ventilation och duscha med stängd dörr så att fukten inte sprider sig.

Fem tecken på dålig inomhusmiljö

  1. Unken lukt

  2. Kondens på insidan av fönstren

  3. Damm och smuts på golv och möbler

  4. Sot eller mögelsvamp på väggarna

  5. Kalla, fuktiga väggar

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken träningsform föredrar du?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig