© iStockphoto

Smala, hungriga män är sämre medarbetare

Lågt blodsocker gör att smala män ställer orimliga krav på en viss grupp av medarbetare, visar en studie.

9 augusti 2016 av Jesper U. Larsen

Om chefen är smal och vältränad bör du kanske bjuda honom på lite snacks innan lönesamtalet – i varje fall om du själv är lite korpulent.

En ny studie visar att smala män oftare ställer orimliga krav på överviktiga personer på arbetsplatsen när de förstnämndas blodsocker är lågt. Men överraskande nog gäller inte det motsatta.

Egoistiska och ställer orimliga krav

20 smala och 20 överviktiga män fick delta i en rad olika spel som avslöjar vilka faktorer som påverkar olika ekonomiska beslut. Ett av spelen visar t.ex. hur rättfärdigt deltagaren uppför sig när han ombeds att dela en summa pengar med andra.

Deltagarna genomförde spelen med både normalt och mycket lågt blodsocker. Det visade sig att de smala männen uppförde sig mest egoistiskt och orimligt, liksom de också hade större tillit till män med samma fysik som dem själva. Och detta blev ännu tydligare när deras blodsocker var lågt.

Kan förklara skillnaden i behandling

Forskarna hävdar att studien ska tas på allvar eftersom den kan bidra till att förklara varför överviktiga ofta har det lite tuffare på arbetsmarknaden.

”Det verkar som att smala chefer föredrar smala arbetssökande och erbjuder dem en högre lön, medan mer korpulenta chefer inte gör någon skillnad på olika personer med bakgrund av de arbetssökandes kroppsformer”, säger Achim Peters vid universitetet i Lübeck, som ligger bakom studien.

Source #International Journal of Obesity

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: