Sex gör dig bättre på jobbet

Du kan faktiskt boosta karriären i sänghalmen.

11 april 2017 av Jesper U. Larsen

Om du drömmer om att bli ”månadens medarbetare”, eller bara om att hinna med alla uppgifter som hopar sig på skrivbordet – så ska du se till att ha mycket sex på fritiden. En ny studie visar att sex gör oss mer produktiva, engagerade och nöjda med våra jobb.

Forskare från Oregon State University följde 159 gifta personer, som under två veckor skulle fylla i en frågeenkät två gånger per dag. Det visade sig att anställda som hade haft sex med sin partner dagen före, de var mer benägna att fördjupa sig i sina jobbuppgifter, de var nöjdare med arbetslivet och rent allmänt så var de även på bättre humör.

24 timmars sex-effekt

Sex friger belöningsämnet dopamin, som boostar lyckokänslan, samt det så kallade kärlekshormonet oxytocin, som är knutet till känslan av närhet och samhörighet.

Det gör sex till ett naturligt lyckopiller och effekten fortsätter till nästa dag – och håller i sig minst minst 24 timmar, enligt forskarna bakom studiet. De jobbmässiga effekterna av sex var i övrigt lika bra hos både män och kvinnor.

Fler invånare i kommunen

Det är alltså bra för företagandet att medarbetarna har ett aktivt sexliv. Så kanske hade det kommunalrådet Per-Erik Muskos från Övertorneå en poäng då han nyligen lämnade in det nytänkande förslaget under ett kommunfullmäktigemöte att personalen borde få ha sex på arbetstid – som friskvård. 

Det skulle både skapa bättre trivsel och motverka det minskande befolkningstalet, lät argumentet.

Källa: Oregon State University

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken typ av träningsutrustning önskar du dig mest just nu?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: