Intimrakning ökar risken för könssjukdomar

Könshåret kan faktiskt vara avgörande för risken att få könssjukdomar.

7 december 2016 av Jesper U. Larsen

Om du rakar dig i de nedre regionerna eller låter könshåret växa kan ha betydelse för om du riskerar att få en könssjukdom eller inte.

I en ny amerikansk studie hade de personer som regelbundet ansade eller rakade könshåret, hela 80 procent större sannolikhet att få en könssjukdom än de som aldrig rakade sig därnere.

De som rakade sig mest var mest utsatta

Forskarna frågade över 7 500 personer i åldern 18–65 år om deras intima rakningsvanor och deras totala antal sexpartners, samt om de någonsin hade haft en sexuell överförbar sjukdom som t.ex. gonorré eller klamydia. Även när man korrigerade för ålder och antalet sexpartners, så fanns det ett samband mellan intimrakning och könssjukdomar.

Allra mest utsatta var de som rakade bort allt sitt könshår minst 12 gånger per år, samt hos dem som trimmade könshåret dagligen eller varje vecka. De hade ända upp till fyra gånger högre risk för att få en könssjukdom, än de som lät bli att ansa könshåret.

Två möjliga förklaringar

Enligt forskarna kan det bero på att personer som rakar sig, får pyttesmå rispor i huden som gör att bakterier och virus kan tränga in lättare i kroppen.

Men det finns också en möjlighet att personer som trimmar könshåret, är mer sexuellt aktiva och mer benägna att ägna sig åt osäkert sex.

På en punkt var hårtrimningen dock en fördel: de som aldrig ansade könshåret hade nämligen dubbelt så hög risk att få flatlöss.

Source #Sexually Transmitted Infections

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Får du i dig de 500 gram frukt och grönt som rekommenderas per dag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig