Denna belysning ökar sexlusten hos män

En viss typ av belysning har en oväntad bieffekt, visar en ny studie.

21 september 2016 av Jesper U. Larsen

Om sexlusten är låg så kan det vara läge att tända en lampa. De populära ljusterapilamporna, som används mot vintertrötthet och vinterdepression, kan nämligen också öka mäns sexlust, visar en italiensk studie.

Forskare vid universitetet i Siena rekryterade 38 män som alla led av nedsatt sexlust, och delade in dem i två grupper. Den ena gruppen utsattes varje morgon under två veckor för en ljusterapilampa i en halvtimme åt gången.

Den andra gruppen fick en placebo-behandling som genomfördes på samma sätt, men där lamporna var inställda för att ge ett betydligt svagare ljus.

Tredubblad ökning av den sexuella tillfredsställelsen

Före och efter försöket mättes deltagarnas testosteron-nivåer i blodet. Dessutom fick de skatta sin sexuella tillfredsställelse på en skala från 1–10. Och det visade sig att ljusterapin hade gjort underverk.

Före studien skattade männen i ljusterapi-gruppen sin sexuella tillfredsställelse till en svag 2:a på skalan. Men efter studien hade den mer än tredubblats och låg på 6,3. Även männens testosteron-nivåer hade ökat rejält.

Däremot hade det inte skett någon förändring i gruppen med män som fått placebo-behandlingen.

Framtida behandling?

Trots de övertygande resultaten menar forskarna att det behövs mer omfattande forskning om man ska kunna dra slutsatsen att ljusterapi är en effektiv behandling mot nedsatt sexlust.

Men tills dess kan det ju vara värt att pröva själv hemma i sovrummet.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken typ av träningsutrustning önskar du dig mest just nu?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: