Löpning på hösten En löprunda på hösten behöver inte innebära regn och rusk. Den kan också vara härlig och bra för hälsan.

Sex starka hälsoskäl att älska hösten

Hösten är här och vintern är på ingång. Bladen rasar av träden, vinden friskar i, regnet piskar och dagarna blir snabbt kortare. Och blotta tanken på hur länge det är kvar innan det vänder … törs vi helt inte tänka. Det verkar alltså inte finnas så mycket att glädjas åt under hösten – eller? Jo, det gör det faktiskt. Hösten och vintern påverkar nämligen vår hälsa positivt på många olika sätt.

10 september 2019 av Lasse Lyhne

Höstmörkret är bra för hälsan

Mörkret dominerar den här tiden på året och det är bra. Mörker ökar nämligen sömnkvaliteten betydligt. Det främjar produktionen av sömnhormonet melatonin, får kroppstemperaturen och blodtrycket att sjunka och gör att man sover djupare och mer ostört.

Plommon, äpplen och päron mognar på hösten

Höstens skörd är näringsmässiga fullträffar. Äpplen, päron och särskilt plommon är rika på fibrer och antioxidanter, medan de kåltyper som kommer lite senare på året som t.ex. grönkål och brysselkål helt enkelt är något av det hälsosammaste man överhuvudtaget kan stoppa i sig.

Hösten gör oss mer sexuellt upphetsade

Det är inte bara kronhjortar som är parningsvilliga på hösten. Det gäller också människor. Norska forskare har kommit fram till att testosteronnivån, som bland annat påverkar sexlusten, är klart högre i oktober och november.

Vi är mer produktiva på hösten

Vi blir mer produktiva och fokuserade när det gäller olika arbetsuppgifter när det är ruskväder. Det visar en studie gjord av studenter vid Harvard. När det är dåligt väder slösar vi inte tid och resurser på att spekulera om allt det roliga vi kunde ha gjort ute i stället för att sitta inne och arbeta.

Undrar du över om du har en sund vikt? Räkna ut ditt BMI-värde här.

Kyliga temperaturer gynnar träningen

Höstens temperaturer är faktiskt helt optimala när det gäller träning – särskilt löpning. Studier visar t.ex. att de snabbaste maratontiderna har satts i temperaturer mellan 10 och 15 plusgrader, och det är alltså betydligt behagligare löparväder än när termometern visar 25 grader.

Vi skapar starkare sociala band på hösten

Det har säkert en del att göra med alla högtider som infaller under vinterhalvåret, men tittar man på våra mobilvanor så tyder mycket också på att vi knyter starkare sociala band när det är kallt och mörkt ute. Studier visar att vi pratar mer i telefon och ringer oftare till våra nära och kära under höst- och vintermånaderna

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: