Sex skäl till att vitt vin faktiskt kan vara bra för hälsan

Att rödvin kan vara bra för hälsan på olika sätt har vi hört förut, men vitt vin kan faktiskt också ha en positiv inverkan på hälsan.

16 februari 2017

Det verkar inte bara vara rödvin som kan ha en gynnsam effekt på hälsan – även vitt vin verkar kunna ge en rad olika hälsovinster.

Vitt vin håller lungorna friska 

En studie visar att antioxidanterna i vitt vin kan motverka lungbesvär, och därmed hålla lungorna i toppform.

Vitt vin minskar risken för åderförfettning

Vitt vin innehåller tyrosol och hydroxytyrosol, som minimerar risken för åderförfettning.

Vitt vin sänker kolesterolvärdet

Många vet att rödvin är förknippat med ett lägre kolesterolvärde, men en studie visar att det inte är någon skillnad när det gäller rött och vitt vin när det gäller påverkan på hälsan på den punkten. Man kan därför lika gärna välja vitt vin!

Undvik Alzheimer med vitt vin

Tyrosol och hydroxytyrosol, som finns i vitt vin, spelar också en roll för vår neurologiska hälsa. Om man får i sig bägge dessa ämnen minskar därmed risken för att drabbas av Alzheimer.

Drick vitt vin mot sömnlöshet

I en studie gjord på 224 försökspersoner angav de som drack ett glas vitt vin per dag, att de sov bättre än de som inte gjorde det.

Vitt vin gör att man går ned i vikt lättare

I en studie där man lät försökspersonerna följa en diet med ett begränsat kaloriintag, visade att de som fick 10% av sitt dagliga kaloriintag från vitt vin, gick ned lika mycket i vikt som de som konsumerade lika mycket via olika juicer.

Dessutom innehåller vitt vin betydligt mindre kalorier än rött vin. Vitt vin är alltså ett kalorisnålare val till både maten och festen.  

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken träningsform föredrar du?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig